Connect with us

Turizam

UN: Svjetski turizam izgubio 1.300 milijardi dolara u 2020.

Published

on

Ilustracija: Pixabay

Sektor turizma izgubio je u svijetu 1.300 milijardi dolara u 2020. godini što je posljedica restrikcija kretanja zbog pandemije korona virusa, saopštila je svjetska turistička orgnizacija Ujedinjenih nacija (UNWTO), čije sjedište je u Madridu.

Ta cifra predstavlja 11 puta veći gubitak od onog zabilježenog u vrijeme svjetske ekonomske krize 2009. godine.

Ukazuje se takođe da je dolazak turista u svijetu pao za 74 odsto u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu.

Na turističkim destinacijama širom svijeta bilo je miljardu manje medjunarodnih dolazaka 2020. nego prethodne godine zbog pada tražnje bez presedana i rasprostranjenih putnih restrikcija,navela je organizacija na svom sajtu.

Kriza je ugrozila izmedju 100 miliona i 120 miliona direktnih radnih mjesta u turizmu, od kojih su mnoga u malim i srednjim firmama.

Očekuje se da će postepena vakcinacija protiv korona virusa doprinijeti vraćanju povjerenja potrošača i ublažavanju restrikcija za putovanje i polako normalizovati putovanja u ovoj godini.

Generalni sekretar UNWTO Zurab Pololikašvili rekao je, iako je mnogo urađeno da se omoguće bezbjedna medjunarodna putovanja, da su svjesni da je kriza daleko od završetka.

Najnovija anketa panela stručnjaka ove orgnaizacije pokazuje da su pomiješana očekivanja za 2021. godinu. Gotovo polovina ispitanika, 45 odsto, očekuje bolje izglede za turizam u 2021. u odnosu na prošlu godinu, dok 25 odsto smatra da će biti slično, a 30 odsto da će se rezultati pogoršati 2021. godine.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije