Connect with us

Turizam

VASILIJE KOSTIĆ: Ekonomija ne bi preživjela još jedan gubitak sezone

Published

on

Avio dostupnost Crne Gore, presudna je za razvoj turizma i uspjeh predstojeće turističke sezone, kaže za Novu M ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

Otvaranje stečaja u MA ocjenjuje kao loš potez, sa teškim posljedicama po ekonomiju.

Kostić kaže i da će usljed povlačenje sa tržišta MA, aviokopanije iz okruženja iskoristiti monopolosku poziciju  i povećeti cijene avio karata.

Stečaj koji je otvoren u Montenegoro airlinesu, zbog poreskog duga od 11,9 milona eura, imeće direktne efekte na crnogorsku ekonomiju, kaže za Novu M ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

“Poznato je da je crngorska ekonomija oslonjenja na jednu  stratešku granu turizam, a da značajan doprinos rastu, razvoju turizma ima MA, kao nacionalna kompanija, budući da smo mi destinacija čija je avio-dostupnost od izuzetnog značaja za razvoj turizma”, kaže Kostić.

Pojašnjava de je riječ o lošoj odluci, čije posljedice ćemo osjetiti sa početkom turističke sezone.

“Ali sam siguran da je napravljena ogromna greška i a ćemo ubrzo tokom ljetnje turistike sezone vidjeti i već vidimo budući da operateri govore da je izuzetno interesovanje sa ruskog tržišta a da je problem avio-dostupnost”, ističe Kostić.
Kaže da je malo izvjesno da će počinjenu štetu neutralisati, nova aviokompanija Too Montenegro.
“Ja bih volio da svi oni koji su govorili da će to biti dobra i adekvatna zamjena i da se neće osjetiti posljedice ja bih volio da budu u pravu to bi značilo da ćemo mi ove godine u turizmu imati značajan turistički promet”, ističe Kostić.

Ako se to ne obistini, bićemo, pojašnjava u velikom problemu.

“Crnogorska ekonomija ili javne finansije ne bi mogle sebi dozvoliti još jedan gubitak turističke sezone kao što je to bilo prošle godine, prosto nemamo kapaciteta za to”, kaže Kostić.

Kostić kaže i da prije donošenja odluke o stečaju, u fokusu trebalo imati nacinalne, a ne profitne interese.Te da će kompanije iz okruženja iskoristiti monopolosku poziciju  i povćeti cijene avio karata.

“Neka druga kompanije koja nije državna će letove da bira po profitabilnosti, a ne po osnovu opšte društvenih ciljeva. Profitni interes naravno veliki su gubici u MA, ali primarni cilj nacionalne avio-kompanije je da doprinese ukupnom rastu crnogorske ekonomije onoga momenta kada se to izgubilo i kada ste povukli kompaniju dešavaju se stvari koje se logične i koje su ekonomska zakonitost, a to je da onaj operater koji je prisutan ti koristi monopolsku situaciju i da neće propustiti mogućnost podizanja cijena”, ističe Kostić.

Prema podacima Centralne banke od 31. marta, MA je u blokadi 97 dana na iznos od preko 20 miliona eura. Vlada je krajem prošle godine saopštila da ne postoje pravne mogućnosti da se da državna pomoć avio-kompaniji, nakon čega su obustavljeni letovi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije