Connect with us

Ekonomija

U CRNOJ GORI ČAK 15 SIROMAŠNIH OPŠTINA: Nikšiću 5,6 miliona eura iz Egalizacionog fonda

Published

on

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić donio je Rješenje o raspodjeli sredstava opštinama iz Egalizacionog fonda.

“Prikupljena sredstva iznose 34,3 miliona eura a akontativno je siromašnim opštinama uplaćeno 30,8 miliona eura”, pokazuju podaci iz najnovijeg Službenog lista od 17. marta, koje prezentuje portal Luča.

Egalizacioni fond, kao jedan od izvora finansiranja opština, ustanovljen je Zakonom o finansiranju lokalne samouprave i koristi se kao instrument za ujednačavanje finansijski slabijih opština.

Ono što zabrinjava je da sredstva za siromašne lokalne samouprave koristi čak 15 opština ili dvije trećine od ukupnog broja.

NAJVIŠE NOVCA BIJELOM POLJU i NIKŠIĆU

Prema očekivanju, najviše novca iz Egalizacionog fonda pripalo je Bijelom Polju 5,68 miliona i Nikšiću 5,59 miliona eura.

Višemilionske iznose su dobilI Berane 3,2 miliona eura, Ulcinj 2,2 miliona, dok je najmanje novca iz Egalizacionog fonda dobila opština Žabljak 829.508 eura.

Prema Zakonu o finnasiranju lokalnih samouprava, sredstva Fonda obezbjeđuju se iz ukupno naplaćenih prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica (11 odsto), od poreza na promet nepokretnosti (10 odsto), prihoda od poreza na upotrebu motornih vozila, plovnih objekata, vazduhoplova i letjelica (100 odsto) i ukupno naplaćenih prihoda od koncesionih naknada od igara na sreću (40 odsto).

Prema istom propisu, pravo na korišćenje novca iz fonda ima ona opština čiji je prosječni fiskalni kapacitet po glavi stanovnika za posljednje tri godine (koje prethode godini za koju se vrši raspodjela) niži od prosječnog fiskalnog kapaciteta po glavi stanovnika svih opština za isti period.

Fiskalni kapacitet opštine utvrđuje se procjenom ukupnih lokalnih prihoda koje je opština mogla da ostvari iz sopstvenih izvora i ustupljenih državnih prihoda. Lokalni fiskalni prihodi iz sopstvenih izvora uključuju opštinske poreze, takse i naknade, izuzev naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

Pogledajte kompletnu tabelu raspodjele novca:

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije