Connect with us

Ekonomija

UPRAVA PRIHODA: Preko sistema elektronske fiskalizacije do sada prijavljeno 1,3 miliona računa

Published

on

Od početka primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga do sada evidentirano je 1,3 miliona računa što čini promet od preko 60 miliona eura, saopštila je načelnica Odsjeka za edukaciju javnosti Uprave prihoda, Milica Vuletić.

Do sada je u registar obveznika fiskalizacije prijavljeno preko 1300 obveznika, dok je sistem počelo da koristi njih oko 600. Vuletić kaže da je većina računa evidentiranih preko sistema vezano za gotovinski promet.

“Sa druge strane ukoliko govorimo o prijavljenom prometu kroz navedene fiskalizovane račune, najveći iznos vezan je za bezgotovinske transakcije što potvrđuje inicijalnu premisu od koje smo pošli kada smo planirali Zakon o fiskalizaciji. A to je da ovim projektom i ovim zakonom treba obuhvatiti kako gotovinske, tako i bezgotovinske transakcije imajući u vidu ogromni fiskalni potencijal koje iste imaju, a samim tim i povećan rizik za izbjegavanje plaćanja poreza” ističe Vuletić.

Dodaje, da je trenutno na sistem elektronske fiskalizacije prešlo preko 350 privrednika koji posluju u ugroženim djelatnostima, pa su samim tim i kandidati za finansijsku podršku koju je Vlada obezbijedila u cilju pomoći privredi.

Vuletić podsjeća da privrednici koji ispunjavaju uslove iz Vladinog programa mjera podrške i žele da ostvare to pravo, na sistem elektronske fiskalizacije moraju preći do 31. marta.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije