Connect with us

Vijesti

Crnoj Gori prijeti kolaps: Opštine na udaru, broj nezaposlenih nastaviće da raste

Published

on

U oktobru ove godine broj nezaposlenih lica u Crnoj Gori se uvećao za više od 34% u odnosu na isti period 2019. godine i za skoro 19% u odnosu na isti period iz 2020. godine.

Ovi podaci, odnosno poređenje, dobija se na osnovu zvaničnih podataka iz prethodnog perioda sa novembarskog mjesečnog izvještaja Uprave za statistiku Crne Gore. U septembru ove godine, broj nezaposlenih lica iznosio je 53.958, dakle za samo mjesec dana, od septembra do kraja oktobra, broj nezaposlenih lica u Crnoj Gori porastao je za 1.283.

Krajem 2018. godine, broj nezaposlenih lica na nivou Crne Gore iznosio je 43.618, krajem 2019. godine – 36.693, a krajem 2020. godine 41.612. U oktobru ove godine evidentirano je 55.241, što znači da je praktično za godinu broj nezaposlenih lica porastao za preko 13.000.

Kada poredimo mjesece, u oktobru 2019. godine na niovu Crne Gore broj nezaposlenih iznosio je – 35.993, u oktobru 2020, dakle u godini najviše pogođenoj pandemijom korona virusa – bilo je 44.811. U oktobru 2021. godine, dakle godini “oporavka od krize”, broj nezaposlenih lica iznosio je 55.241.

Sjever najugroženiji

Važno je naglasiti da je udio nezaposlenih lica u sjevernom regionu u ukupnom broju nezaposlenih lica na nivou Crne Gore čak 59,45% kada je drugi kvartal 2021. godine u pitanju.

Sagovornici Dnevnih ekonomske struke kažu da je konstantno povećanje broja nezaposlenih i u nominalnom i u procentualnom smislu najbolji pokazatelj učinka ekonomske politike Vlade Crne Gore.
Ocjenjuju da kada je o zapošljavanju riječ, ova vlast ništa neće uraditi ni naredne godine.

Podsjećaju da je Vlada budžetom za 2022. godinu ponovo opredijelila znatno manja sredstva kroz kapitalni budžet za veliki broj opština sjevernog regiona, u odnosu na sredstva koja su realizovana u ovim opštinama tokom prethodnog perioda.

Tako se, primjera radi, za opštinu Bijelo Polje opredjeljuje pet miliona eura manje kroz kapitalni budžet, u odnosu na sredstva realizovana 2019. godine; za opštinu Berane 10 miliona eura manje; za Andrijevicu preko tri miliona eura manje u odnosu na sredstva realizovana tokom 2018. i 2019. godine zajedno; za opštinu Gusinje pola miliona eura manje…

Porast stope nezaposlenosti očekuje se i tokom naredne godine ukoliko dođe do usvajanja budžeta, kakvog ga je Vlada predložila i koji je u skupštinskoj proceduri. Prethodnih dana građani su bili svjedoci snažne reakcije Zajednice opština Crne Gore na neistinite izjave ministra finansija i socijalnog staranjaMilojka Spajićada je ova asocijacija opština podržala budžet, što su oni demantovali.

Propratnim zakonskim aktima, naime, predviđeno je smanjenje prihoda lokalnih samouprava za 20 do 30 odsto u odnosu na prihode koje su lokalne samouprave do sada ostvarivale. Važno je podsjetiti da kada se govori o sjevernim opštinama, riječ je o onim područjima sa najmanjim indeksom razvijenosti sa jedne strane, a sa druge strane o opštinama koje nijesu u stanju da svoje redovne obaveze izmiruju bez sredstava iz državnog budžeta.

Gubitak prihoda i radnih mjesta

U slučaju da ovi predlozi zakonskih rješenja naiđu na podršku parlamentarne većine, lokalne samouprave gube značajne prihode, što neminovno dovodi do otkaza u lokalnim samoupravama i preduzećima čiji su osnivači opštine, do gašenja radnih mjesta, a samim tim do novog rasta stope nezaposlenosti i daljeg siromašenja sjevernih opština Crne Gore.

Sagovornici Dnevnih upozoravaju da u narednoj godini Crnu Goru pod ovom vlašću može očekivati, sa jedne strane dužničko ropstvo novim planiranim zaduženjem u iznosu od oko 1,5 milijardu eura, zatim gašenje stabilnih radnih mjesta u lokalnim samoupravama, porast stope nezaposlenosti, evidentan porast broja lica koji primaju minimalnu zaradu, rast stope siromaštva, kao i rast cijena namirnica. Sve to vodi u potpuni socijalni kolaps. Možda već krajem 2022. godine.

Uticaj smanjenja kapitalnog budžeta

Podaci o kretanju broja nezaposlenih najbolji su dokaz na koji način utiče smanjenje kapitalnog budžeta. A on je za više od 24 miliona eura manji u odnosu na njegovu realizaciju iz 2019. godine.
Nažalost, u 2021. godini, kapitalna izdvajanja iz budžeta Crne Gore su svedena na minimum, politika Ministarstva ekonomskog razvoja u dijelu koji se odnosi na podsticanje zapošljavanja praktično i da ne postoji…

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije