Connect with us

Vijesti

EPCG POZIVA MEDOJEVIĆA: “Umjesto kritika, ponudite rješenje”

Published

on

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) pozvala je poslanikA PzP-a Nebojšu Medojevića da, umjesto otvorenih pisama, neargumentovanih kritika i regovanja, ponudi tehničko-finansijsko rješenje toplifikacije Pljevalja, te da sa predstavnicima najveće nacionalne kompanije pažljivo radi na procesu pravedne tranzcije u interesu drzave, građana i kompanije

Iz EPCG su reagovali na ocjene Medojevića, koji je juče saopštio kako Termoelektrana Pljevlja “sa ovom tehnologijom nema budućnost”.

Navode kako već treći put pojašnjavaju da infomacije koje Medojević iznosi “nijesu u saglasnosti, kako sa našim zakonodavstvom, tako i sa obavezama i direktivama od strane Brisela i EU”.

“Saglasili ste se i ranije oko nekih činjenica vezanih za rad TE ‘Pljevlja’, tj. šta bi bilo ukolko Termoeletrana ne bi radila, a time smo zajedno otklonili spekulacije šta bi se dešavalo sa elektoenergetskim sistemom Crne Gore, kolika bi šteta bila za cjelokupno društvo, te kakve bi sve negativne implikacije imali ako izgubimo bazni izvor energije”, rekli su iz EPCG.

Navode kako Medojević ističe da će EU zabraniti dalju upotrebu elektrane: “I sami znate da to nije tačno i da EU nikome nije zabranila rad, tj. dalju upotrebu elektane”.

Elektrana je, pojasnili su, u pogonu, a zajedno sa nadležnim ministarstvom EPCG traži pozitivno rješenje sa Energetskom zajednicom i ispunjavanje obaveza.

“Još jednom ponavljamo da EPCG aktivno učestvuje u izradi Nacionalnog klimatskog i energetskog plana. U tom kontekstu, a u cilju sprovođenja procesa dekarbonizacije i pravedne tranzicije od strane EPCG, obnovljivi izvori energije prepoznati su kao prioritet i strateško opredjeljenje razvoja, dok će Termoelektrana nastaviti sa radom do ispunjavanja navedenih obaveza”, kazali su iz EPCG.

Denunicranje i spekulisanje o navodnom podnošenje krivične prijave, kako su rekli, obustavom finansijske pomoći, isključenjem sa regionalne mreže od strane EU Medojević samo zbunjuje javnost.

“Iako znate da to nije tačno, jer takav slučaj nigdje nije zabilježene pa neće ni u našem jer imamo samo jednu TE. Navodi da EPCG ne može naći investicije za distribuciju toplote koja potiče iz uglja opet nije tačna, jer mi i ne tražimo investitora za taj projekat. Radimo toplovod sa postojeće elektrane što je i sastavni dio projekta ekološke rekonstrukcije TE. Zbog javnosti da ponovimo, a Vi to znate, glavni toplovod a kasnije, kroz drugu i treću fazu, izrada gradske mreže sprovodi se u saradnji sa državnim institucijama i Opštinom Pljevlja. Riješiće se višedecenijski problem grada a izvor za toplovodnu mrežu za sada biće ugalj dok kasnije može biti neki drugi energent. Dakle, suština je izgradnja mreže za početak jer u vašem pismu opet vršite zamjene teza. Već treći put vas pozivano da, umjesto otvorenih pisama, neargumentovanih kritika i regovanja, ponudite tehničko-finansijsko rješenje te da sa predstavnicima najveće nacionalne kompanije pažljivo radimo ne procesu pravedne tranzcije u interesu drzave, gradjana i Kompanije”, navodi se u reagovanju EPCG.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije