Connect with us

Vijesti

GRAĐEVINSKA KOMPANIJA KUPILA ATRAKTIVNI ZEMLJIŠNI KOMPLEKS OD 11.000 KVADRATA: Prva banka prodala Bemaxu Titeksovo odmaralište

Published

on

Banka, čiji je najveći akcionar Aco Đukanović, je zaplijenila zemlju zbog nevraćenog kredita firme pokojnog Slobodana Šaranovića

Građevinska kompanija Bemax kupila je od Prve banke atraktivni zemljišni kompleks od 11 hiljada kvadrata naspram hotela “Splendid” u Bečićima, nekadašnje Titexovo odmaralište.

To piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, gdje je Bemax od 15. novembra uknjižen kao vlasnik imovine, a osnov sticanja svojine je kupovina.

Time je banka, čiji je najveći akcionar Aco Đukanović, brat šefa države i opozicionog DPS-a Mila Đukanovića, poslije punih osam godina od kada je zemlju zbog nevraćenog kredita zaplijenila od firme “Slobšar&Cok”, ubijenog Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića, napokon našla kupca.

Đukanovićeva banka upisala je i hipoteku na zemljišni kompleks od 11.235 kvadrata na kome se nalaze oronule montažne barake na iznos od 6,6 miliona eura.

”Hipoteka u iznosu od 6.602.950 eura radi obezbjeđenja potraživanja isplate kupoprodajne cijene po ugovoru o prodaji u korist Prve banke sa rokom dospjelosti 14. oktobar 2024. i zabranom otuđenja I opterećenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca”, piše u listu nepokretnosti.

Bemax je proteklih nekoliko godina bio angažovan, ugalvnom kao izvođač radova na gradnji turističkih kompleksa i luksuznih hotela na Budvanskoj rivijeri. Kompanija je trenutno je angažovana na gradnji turističkog kompleksa na Smokvici, nadomak Reževića, dva velika hotela sa pet zvjezdica “Cruiser” i “Falcons” u samom centru Budve na Slovenskoj plaži, hotela “Kraljičina plaza” u Miločerskom parku, te hotela u Bečićima i Rafailovićima… “grubo je izgradila I 12-etažni kondo hotel umjesto nekadašnjeg “Zeta filma” nadomak Starog grada.

Predvodnici su preduzeća i u oblasti energetike. Pored posla s malim hidroelektranama, prijavili su se u konzorcijumu sa kineskim investitorom i sinom predsjednika Crne Gore Blažom Đukanovićem za ekološku sanaciju termoelektrane u Pljevljima.

”Bemaks” slovi za kompaniju blisku savjetniku šefa države Mila Đukanovića, Milanu Roćenu koji je povezanost više puta javno negirao. Prema podacima iz registra kompanija, osnivač i izvršni direktor “Bemaxa” je Veselin Kovačević.

Prva banka je još 2013. prezula od Šaranovićeve kompanije nekadašnje odmaralište jer kredit od 6,5 miliona eura, na koliko je bila upisana hipoteka, nije bio vraćen. Godinama unazad je tražen kupac, i banka je na svome sajtu nudila atraktivnu nekretninu.

Šaranović, koji je u martu 2017. ubijen u klasičnoj sačekuši u Budvi, nakon što je par mjeseci prije toga izašao iz pritvora u Spužu gdje je proveo skoro tri godine zbog sumnje da je organizovao ubistvo Nikole Bojovića, brata vođe zemunskog klana Luke Bojovića, na talasu opšte rasprodaje državne imovine domogao se Titeksovog odmarališta. Pomazašan kredit dobio je 2007. godine od Prve banke, kada je založio zemljišni kompleks u Bečićima.

Odmaralište je godinama bilo dom brojnim beskućnicima, ljudima koji trbuhom za kruhom dolaze u Budvu. Da je tu nekada bilo odmaralište popularnog tekstilnog kombinata, svjedoči recepcija na kojoj i danas stoji čuveni natpis “Titex”, nekadašnjeg crnogorskog brenda.

Opština Budva je prije tri godine Prvoj banci izdala urbanističko-tehničke uslove kojima je, pozivajući se na Detaljni urbanistički plan “Bečići” na toj lokaciji omogućena gradnja objekata od 75.676 kvadrata bruto građevinske površine – i to zgrada sa prizemljem i šest spratova, kao i kula od po 12 spratova.

Bemax će morati da sačeka gradnju, jer je Vlada Crne Gore 22. aprila donijela o odluku o izradi Prostorno-urbanističkog plana (PUP) opštine Budva, kojom je stavila van snage dva kontroverzna planska dokumenta DUP “Budva centar” i DUP “Bečići”.

Naime, do izrade prostornog plana za Budvu, što je najmanje godinu, neće biti ovjeravana dokumentacija. Još se ne zna da li će na toj lokaciji Prostornim planom ostati da se može graditi soliteri – hoteli i stanovi za prodaju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije