Connect with us

Vijesti

HEDŽING ARANŽMAN: Ministar Milojko Spajić proglasio tajnom transakcije koje je napravio oko kredita za auto put

Published

on

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja kojim rukovodi Milojko Spajić proglasilo je tajnim pet informacija u vezi hedžing aranžmana za kredit za izgradnju dionice autoputa Smokovac – Mateševo, određujući im stepen tajnosti “interno“ u narednih dvije godine, saopštila je Ines Mrdović pravna savjetnica NVO Akcija za socijalnu pravdu.

Pomenutoj NVO Spajićev resor je odbio zahtjev za dostavljanje kompletne dokumentacije u vezi hedžing aranžmana koji se tiče zaštite javnih finansija od valutnog rizika, jer je kredit za finansiranje autoputa Bar-Boljare, dionica Smokovac – Mateševo, ugovoren u američkim dolarima.

Kako navodi Mrdović, radi se o informacijama koje su tajnim označene u periodu od 25. juna do 12. jula.

-Tako se navodi da je 25. juna „internom“ proglašena informacija o zaključivanju ISDA ugovora sa bankama, kao pravnog osnova za realizaciju transakcija sa finansijskim derivatima, a 5. jula je proglašena internim informacija o polaznim osnovama za pregovore sa investicionim bankama. Dan kasnije, odnosno 6. jula je kao tajna označena informacija o rezultatima pregovora sa investicionim bankama Goldman Sachs International, Merril Lynch International i Societe Generale, koji se odnose na zaključivanje hedžing aranžmana putem unakrsnog valutnog svopa. Dalje, 9. jula “internom“ je označena informacija o polaznim osnovama za drugi krug pregovora sa investicionim bankama, a 12. jula i informacija o rezultatima pregovora sa investicionom bankom Deutsche Bank AG za zaključenje hedžing aranžmana putem unakrsnog valutnog svopa-kazala je Mrdović.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja saopštili su da bi eventualno objavljivanje podataka moglo bi uticati na narušavanje povjerljivosti ISDA ugovora, na koje su se strane potpisnice obavezale, imajući u vidu da su odredbe ISDA ugovora definisane tokom pregovora sa svakom od banaka pojedinačno.

Oni su daljem odgovoru ukazali da narušavanje klauzula povjerljivosti predstavlja visok reputacioni rizik za Crnu Goru, u odnosu na buduće aranžmane države.

-Međutim, ne obrazlaže se na koji način bi rizik reputacije zemlje mogao biti ugrožen, te će, zbog povrede pravila postupka i pravno neobrazloženog rješenja, ASP pokrenuti postupak pred Upravnim sudom. Bivša vlast je godinama javnosti dostavljala „na kašičicu“ podatke o javnim finansijama i u odnosu na te podatke se ponašala kao da ima „tapiju“ nad njima, iako postoji nesporan javni interes da građani imaju informacije o pitanjima, koja se tiču njihovog novca- saopštila je Mrdović.

Ona je naglasila da građani Crne Gore imaju potpuno pravo da znaju sve podatke o kontroverznom projektu autoputa, koji je javne finansije zemlje duboko „gurnuo u minus“ i zadužio niz budućih generacija, iako je više nego upitna njegova ekonomska održivost i opravdanost.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije