Connect with us

Vijesti

HRVATSKA DOBILA DOZVOLU DA PROIZVODI KOVANICE EURA: Na njima Tesla, kuna, šahovnica…

Published

on

U Brdu kod Kranja u Sloveniji potpisan je Memorandum o razumijevanju između Hrvatske, Evropske komisije i država članica Eurozone, tačnije između guvernera HNB-a Borisa Vujčića, izvršnog potpredsednika Komisije Valdisa Dombrovskisa, evropskog povjerenika Paola Đentilonija i predsjednika Eurogrupe Paskala Donohoea, piše Večernji list.

“Potpisivanje Memoranduma važan je simbolični, ali i praktični korak na hrvatskom putu prema uvođenju eura. Pozdravljam odlučnost Hrvatske da se pridruži Eurozoni jer joj je tu i mjesto. Komisija će nastaviti da podržava Hrvatsku u njenim pripremama i naporima da ispuni konvergencijske kriterijume”, izjavio je Paolo Đentiloni.

Memorandumom o razumijevanju pravno se pokrivaju svi elementi izrade posebnih “hrvatskih” kovanica eura i eurocenti. Naime, svaka zemlja članica Evrozone ima mogućnost stavljanja nekog nacionalnog motiva na jednu stranu eurokovanica. Nakon provedene javne rasprave, hrvatska Vlada još je objavila da će šahovnica biti podloga na svima, a da će na kovanici od dva eura stajati karta Hrvatske, na kovanici od jednog eura životinja kuna, Nikola Tesla na kovanicama od 50, 20 i 10 centi te glagoljica na kovanicama od 5, 2 i 1 centa.

Hrvatska sada može da preuzme potrebnu tehničku dokumentaciju za kovanje probnih otkova. Ti će se probni otkovi koristiti za provjeru tehničke prikladnosti budućih eurokovanica za prodajne automate i mašine za obradu kovanica. Hrvatskoj će se preneti i potrebna autorska prava i kovni alati.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije