Connect with us

Vijesti

INTERPELACIJA: Stijović pokazao izuzetan nivo nesposobnosti i izostanak bilo kakve vizije za razvoj poljoprivrede

Published

on

Interpelacija za pretresanje politike Vlade u oblasti poljoprivrede je u skupštinskoj proceduri i objavljena je na sajtu parlamenta

Interpelaciju za pretresanje politike Vlade u oblasti poljoprivrede podnijeli su 16. jula poslanički klubovi SDP-a i Albanske koalicije Jednoglasno, DPS-a i Liberalne partije.

U zaključku interpelacije se predlaže Skupštini da pozove predsjednika Vlade Cme Gore da pokrene proceduru za razrješenje ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića zbog nesposobnosti da riješi katastrofalnu krizu sa kojom su poljoprivrednici suočeni ove godine.

“Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović u prvih pola godine rade Vlade pokazao je izuzetan nivo nesposobnosti i izostanak bilo kakve vizije za razvoj poljoprivrede, jer za dvjesta dana ni on ni saradnici nijesu iznijeli makar jedan plan ili ideju u kojem pravcu treba da ide cmogorska poljoprivreda”, ističe se u tekstu interpelacije.

Ministar poljoprivrede je, kako je ocijenjeno, pokazao nespremnost da se bavi suštinskim problemima sa kojima se cmogorski poljoprivrednici suočavaju.

“A problema je i prije mandata ovog ministra i ove Vlade bilo previše, ali ovaj nivo bahatosti i nepoštovanja prema vrijednim domaćinima u Cmoj Gori nije pokazao niko. Poremećaji na tržištu stočne hrane doveli su do porasta cijene koncentrovane hrane i hraniva uključenih u nju, u rasponu od 30 do 100 % i drugih inputa koji se koriste u proizvodnji od 30% do 100%, dok je otkupna cijena mlijeka ostala na istom nivou i danas je ispod proizvodne cijene”, precizirano je u interpelaciji.

Inicijatori interpelacije podsjećaju da su cmogorski stočari od Vlade i resornog ministarstva nekoliko desetina puta tražili podršku i pomoć, kako ne bi došli u situaciju da moraju zatvoriti svoje farme, koje su mnogi od njih stvarali decenijama.

“Nezainteresovanost ministra i njegovih saradnika za njihove probleme je, medutim, bila nevjerovatna, iako ovaj sektor čini 60% cmogorske poljoprivrede i uz to je najinertniji tj. najteži je za osnivanje. Bahatost u odnosu prema onima koji teškim radom stvaraju u ovoj zemlji kulminirala je porukom stočarima “da im neće prevezivati stoku”, dok su se članovi njegovog kabineta potcjenjivački odnosili prema poljoprivrednicima, uključujući i predlog da se novac za subvencije obezbijedi smanjivanjem plata zaposlenih u ministarstvu”, naglašava se u interpelaciji.

Podvukli da je za šest mjeseci, od prvih upozorenja do kraja juna, ministar Stijović “pokazao da nema elementamo znanje o ovoj materiji, čime u opasnost dolaze hiljade cmogorskih porodica, kao i ukupna poljoprivredna proizvodnja koja čini čak 9% BDP Crne Gore”.

“Razlog za smjenu ministra Stijovića leži i u činjenici da on nije podnio nijedan prijedlog za povećanje subvencija poljoprivrednicima u situaciji kad se oni suočavaju sa najvećom krizom u proteklih par decenija. Ministar se jednostavno ne bavi svojim poslom, a to bi bilo problematično i da je godina berićetna. Dodatni razlog za njegovu smjenu leži i u činjenici da je upravo Vlada Zdravka Krivokapića poljoprivredu navela kao jedan od dva strateška razvojna prioriteta nove viasti”, stoji u interpelaciji.

Kadrovska rješenja u samom ministarstvu su, kako se ističe, neadekvatna i na ključnim pozicijama su ljudi bez adekvatnog znanja i iskustva.

“Uz to, nije objavljen nijedan javni konkurs za popunu tih ključnih radnih mjesta. Sve ovo ukazuje na ogromne probleme u stočarskom sektoru, a kulminacija problema u sektoru biljne proizvodnje se tek očekuje. Ministar Stijović i njegov tim nijesu pokazali čak ni spremnost za korektnu komunikaciju ni sa poljoprivrednicima, ni sa poslanicima cmogorskog parlamenta kojl su na njihove probleme ukazivali, tako da je jasno da njegov ostanak na toj poziciji može nanijeti nesagledivu štetu ovom bitnom segmentu cmogorske ekonomije”, zaključuje se u tekstu interpelacije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije