Connect with us

Vijesti

MEDOJEVIĆ: Uloga u Prvoj banci bila bi kontrolna i bez naknade

Published

on

Lider PzP-a Nebojša Medojević saopštio je da je prihvatio predlog predsjednika Odbora direktora EPCG Milutina Đukanovića da bude član Borda direktora Prve banke, a u ime EPCG, isključivo zbog činjenice da je situacija u toj sistemskoj banci veoma složena i da je imovina energetske kompanije, zbog njene izrazite izloženosti prema Prvoj banci, ugrožena

Medojević navodi da bi njegova uloga bila isključivo kontrolna, te da guverner CBCG Radoje Žugić “najbolje zna koliko sam ja kompetentan ili nijesam za tu ulogu”.

“Moj jedini uslov je da tu funkciju obavljam volonterski i bez ikakve nadoknade. Zbog lošeg menadžmenta i pogrešnih procjena kreditnog rizika, Prva banka je već decenijama glavni generator toksičnih nenaplativih kredita koje, zbog izostanka kontrole CBCG, distribuira po bankarskom i finansijskom sistemu, kontaminirajući tako čitav finansijski sistem”, kazao je Medojević.

Toksičnost aktive Prve banke je, kaže on, glavni sistemski rizik finansijskog sistema Crne Gore.

“Nenaplative kredite i kredite sa neadekvatnim obezbjeđenjem Prva banka je plasirala drugim bankama (posebno je Hypo Alpe Adria Banka bila specijalizovana za to), off shore fondovima i fiktivnim kompanijama, a u poslednje vrijeme državnom IRF, čija je aktiva puna ovih toksičnih kredita Prve banke”, kazao je Medojević.

On tvrdi da je “armija univerzitetskih profesora, doktora nauka, eksperata iz Crna Gore, ali i šireg regiona, dobijala novac od Prve banke da pomognu u kozmetičkom friziranju bilansa Prve banke i prikrivanja rupe u kapitalu banke”.

“Ovaj put MMF nije povjerovao izjveštajima zvaničnog revizora Prve banke (TPA iz Beograda) i naložio je CBCG da se angazuje Ernest&Young iz Njemačke, koji je pripremio izvještaj o superviziji bilansa Prve banke.
Sporan je jedan veliki transfer toksične aktive banke preko češkog fonda APS koji se vuče od 2011. godine i koji je, po mojim saznanjima, posljedica odluke menadžmenta Prve banke da sa računa jednog klijenta, bez odobrenja klijenta, prenese i potroši za nepoznate svrhe više desetina miliona eura, namijenjenih za kupovinu trgovačkog broda”, kazao je Medojević.

Navodi da bi njegova uloga u Bordu direktora trebalo da bude da zaštiti intrerese manjinskog akcionara EPCG – depozite od više desetina miliona eura koje EPCG ima u toj banci, njihov manjinski kapital i druga sredstva po viđenju u slučaju negativnog razvoja situacije sa poslovanjem Prve banke.

“Supervizija EY je utvrdila negativni kapital Prve banke i koeficijent adekvatnosti kapitala koji je mnogo ispod zakonom propisanog nivoa. Banka je podkapitalizovana (nema dovoljno kapitala) i postoje samo dva scenarija: ili da vlasnici dokapitaliziju banku ili da CBCG smijeni menadžment Prve banke uvede privremene mjere i postavi svoje predstavnike”, kazao je Medojević.

Višedecenijsko ćutanje CBCG na friziranje poslovnih bilansa i loše upravljanje bankom, tvrdi Medojević, “dovelo je u opasnost depozite i imovinu EPCG”.

“I ja sam svoj angažman shvatio kao pokušaj spasavanja novca i imovine EPCG. Nažalost, zbog tolerisanja ovakve poslovne prakse menadžmenta Prve banke ugroženi su i depoziti državnih institucija, opština, fondova, državnih preduzeća, budžeta, privrede i građana, jer postoji realni rizik od odlaska banke u stečaj”, rekao je lider PzP-a.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije