Connect with us

Vijesti

POLJOPRIVREDA: Ovog ljeta prodato sve što je ponuđeno tržištu

Published

on

Pojačan priliv turista zadnjih dva mjeseca pojačao je prodaju domaćih proizvoda, tako da poljoprivrednici nijesu imali zastoja u proizvodnji, a i zadovoljni su otkupom. Sve što se nudilo na tržištu se prodalo, čak je bio deficit nekih proizvoda, pogotovu krompira, kupusa, paradajza, što se nadoknađivalo uvozom. Falilo je i sira, dok smo potrebu za mesom sa domaćeg tržišta mogli da podmirimo tek za 30 odsto

Kako je Pobjedi kazala Olivera Lakonić, PR trgovačkog lanca “Voli“, povrće i voće koje oni otkupljuju su: krompir, salata, blitva, poriluk, mladi luk, crni luk, boranija, paradajz, krastavac, paprike, tikvice, patlidžan, kupus, raštan, kelj, karfiol, brokula, šampinjoni, svježe začinsko bilje, kukuruz šećerac, grožđe, borovnice, kruške, maline, kupine, jagode, smokve, breskve, nektarine, kajsija, trešnje, višnje, šljive, pipun (dinje), lubenice.

Saradnja
“Možemo se pohvaliti dobrom saradnjom sa domaćim poljoprivrednicima. Naš otkup je organizovan u Logističko-otkupno-distributivnom centru u Podgorici, a otkup proizvoda iz opština Ulcinj i Bar se vrši na imanju u Šasu, gdje imamo skladište u koje poljoprivrednici mogu dopremiti naručenu robu”, kazala je Lakonić.

U odnosu na južnu regiju, širi asortiman proizvoda otkupljuju iz sjevernih opština odakle kupuju povrtarske kulture kao što su krompir, luk, šargarepa, boranija, kupus, a od voća maline, borovnice, kruške, šljive…

“Ove sezone je bila povećana tražnja za paradajzom, krastavcem, tikvicom, lubenicom i drugim domaćim proizvodima pa nijesmo imali viškova”, kazala je Lakonić dodajući da u narednom periodu planiraju preradu voća i povrća i pripremaju se za taj proizvodni segment.

Poljoprivrednik Veselin Jovović iz Danilovgrada kazao je Pobjedi da su zadovoljni špicom sezone i da sada sve ide planiranom dinamikom, ali da ne znaju kako će završiti godinu, jer se plaše pogoršanja epidemiološke situacije.

“Što se tiče proizvodnje, nije bilo zastoja. Ova sezona je jača i bolja. S obzirom da je ogromni priliv gostiju na Primorju, bila je i pojačana tražnja i povrća i začinskog bilja koje ja proizvodim”, kazao je Jovović dodajući da imaju korektnu saradnju sa otkupnim centrima Voli, Red komerc, Katunjanka…

“Moja proizvodnja je cjelogodišnja i ne mogu reći da ću uspješno završiti godinu. Ako dođe do zatvaranja i naglog pogoršanja epidemiološke situacije, može se dogoditi da jesenji ciklus ne budem mogao da realizujem, jer su ogromne količine roba. Tu je blizu milion kilograma koje nudim tržištu tako da nijesam siguran šta će se dešavati u narednom periodu”, kaže Jovović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije