Connect with us

Vijesti

ROVČANIN: “Ne planiramo poskupljenje struje”

Published

on

Elektroprivreda (EPCG) je čvrsto opredijeljena da zadrži postojeće cijene električne energije za građane, saopštio je u intervjuu za Pobjedu izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin. On je naveo da će se u EPCG truditi da u ovoj godini izbjegnu politiku restrikcija

“Građani Crne Gore, bez obzira na sve teškoće sa kojima se suočavamo, mogu biti bezbrižni, 2022. godine ne planiramo poskupljenje električne energije”, kazao je Rovčanin.

On je podsjetio da shodno važećoj regulativi, EPCG ne obavlja regulisane djelatnosti, pa nema ni obavezu podnošenja zahtjeva za odobravanje regulatornog prihoda i cijena prema Regulatornoj agenciji za energetiku.

“U nadležnosti EPCG je samo formiranje cijene prve stavke na računu „aktivna električna energija u višoj i nižoj tarifi“. Cijene aktivne električne energije, shodno članu 58 Zakona o energetici, se slobodno formiraju na organizovanom tržištu ili ugovorom između prodavca i kupca”, rekao je Rovčanin.

On dodaje da izuzetak od navedenog predstavlja ograničenje iz člana 249. stav 1 Zakona, kojim je propisano da se, za vrijeme trajanja ograničenja, cijene energije za domaćinstva i male kupce mogu povećavati maksimalno do šest odsto godišnje.

“Shodno navedenom EPCG se prilikom utvrđivanja cijene energije za domaćinstva i male kupce mora pridržavati navedenog ograničenja, dok za ostale (komercijalne) kupce takvo ograničenje ne postoji. I pored te mogućnosti, EPCG 1. januara 2022. godine neće povećati cijenu ni za jednu kategoriju distributivnih kupaca”, istakao je Rovčanin.

On je naveo i da je na sjednici Odbora direktora EPCG, održanoj 30. decembra prošle godine, donesena odluka da se popust na ukupnom računu za električnu energiju od 12,5 odsto produži i tokom prvih šest mjeseci 2022. godine, pri čemu je ukupan trošak za te namjene od oko 4,5 miliona u cjelosti preuzela EPCG.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije