Connect with us

Vijesti

VISOKE TEMPERATURE PRAĆENE SUŠOM: Ekstremne vrućine do kraja jula

Published

on

Očekuju se tropske noći sa minimalnom temperaturom višom od 20 i 25 stepeni Celzijusovih u pojedinim regionima. Ljekari podsjećaju da treba izbjegavati izlazak tokom najtoplijeg dijela dana od 10 do 17 sati, kao i teži fizički rad

Tropske noći i visoke temperature nas očekuju do kraja jula, a ljeto će biti toplije u odnosu na normalu 1981. do 2010. godine, kazala je načelnica Odsjeka za primijenjenu meteorologiju u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju Mirjana Ivanov.

Toplotni talas i velike vrućine će trajati do kraja jula, prema informacijama regionalne mreže za Evropu u okviru Svjetske meteorološke organizacije.

– Ona obavještava nacionalne hidrometeorološke službe o predstojećim izgledima klime u preoperativnom procesu, očekuje se da toplotni talas traje i naredne dvije nedjelje. Zahvatiće sjeverne i istočne djelove Evrope, Italiju i Balkan, kao i istočne djelove Srednjeg istoka – kazala je Ivanov.

Noću 25 stepeni

Ivanov je kazala da se očekuje odstupanje temperature od normale za jedan stepen Celzijusov za zapad i jug, a šest stepeni na sjeveroistoku.

– Najviše maksimalne dnevne temperature u tom periodu bi mogle da budu više od 30 stepeni na sjeveru i 40 stepeni na jugu Evrope. Očekuju se tropske noći sa minimalnom temperaturom višom od 20 i 25 stepeni Celzijusovih u pojedinim regionima. Vjerovatnoća realizacije ovakve situacije je preko 90 odsto za obje predstojeće sedmice – kazala je Ivanov dodajući da je ovakvo trajanje toplotnog talasa moguće do kraja jula.

Dugi vreli jul

Ivanov je naglasila da bi zbog dugog trajanja toplotnog talasa i intenziteta trebalo sprovesti mjere zaštite zdravlja kao i vodosnabdijevanja.

– Očekuje se i dalji deficit padavina u regionu sa rizikom od pojave suše u pojedinim oblastima – kazala je Ivanov.

Prema njenim riječima, sušniji uslovi se očekuju u Francuskoj i sjeverozapadnom Mediteranu.

– Slabiji signal za sušu se očekuje za Tursku, jugoistočnu Ukrajinu i zapadni Kavkaz. U ostalim krajevima, pa prema tome i Crnoj Gori, u prognozama nije prisutan signal padavina većih razmjera. Zbog varijacija tokom trajanja ljetnje sezone koje se ne mogu dati unaprijed, korisno je pratiti prognoze ZHMS-a za oblast Crne Gore – istakla je Ivanov.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije