Connect with us

Ekonomija

VJEČITI SINDIKALNI VOĐA: Popović dvije godine nezakonito na čelu Fonda

Published

on

Izvršni direktor Crnogorskog fonda za stambenu solidarnu izgradnju (CFSSI) i dalje je Danilo Popović, koji je još prije dvije godine trebalo da pođe u penziju.

Iz Inspekcije rada su još u maju prošle godine kazali da nema zakonskog osnova da Popović ostane na funkciji, kao ni da se radni odnos može produžiti licima kojima teče mandat na poziciji direktora.

Prema Popovićevoj biografiji, rođen je 16. aprila 1952. godine, što znači da u aprilu ove godine puni 69 godina.

Prema Zakonu o radu, radni odnos prestaje po sili zakona kad zaposleni navrši 67 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, danom dostavljanja konačne odluke zaposlenom.

Danilo Popović je u izjavi za Dan istakao da se čeka na imenovanje novog direktora i da je on već podnio zahtjev za odlazak u penziju.

“Podnio sam zahtjev, s obzirom na to da sam ispunio uslov za penziju i čeka se sjednica borda direktora kako bi se imenovao novi direktor. Čim Skupština i Vlada odobre, odnosno opredijele čovjeka koji će preuzeti tu funkciju, kao i druga dva konstituenta, ja ću otići u penziju”, tvrdi Popović.

Iz Inspekcije rada su u maju prošle godine kazali da Popović ne može ostati na funkciji do isteka mandata, jer nema zakonskog osnova za to.

Popović je 1990. godine došao u Savez sindikata Crne Gore, na čijem je čelu bio do 2008. godine. Od tada pokriva funkciju u CFSSI.

Suvlasnici Fonda su Vlada, Unija poslodavaca i Savez sindikata Crne Gore.

Od Vlade Crne Gore, koja je jedan od suvlasnika ovog fonda, Dan nije uspio da dobije odgovor na pitanja da li su upoznati sa ovim slučajem i kako će se odrediti prema očiglednom kršenju zakona.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije