Connect with us

Ekonomija

VLADA O KAP-U: Ne pristajemo na ucjene, zajedno do rješenja

Published

on

Foto: TVCG

Ministarstvo ekonomskog razvoja, kao i Vlada Crne Gore, u kontinuitetu radi na rješavanju naslijeđenih višegodišnjih problema, te stoga smatramo da je neophodno da se na dijalog pozovu sve strane i preispitaju okolnosti zbog kojih je došlo do najave otpuštanja radnika Uniprom KAP-a i da se kroz zajednički razgovor nađe održivo rješenje.

To je saopšteno nakon što je danas kompanija Uniprom KAP poslala dopis stečajnoj upravi i direktoru Nebojši Dožiću, kojim je potvrđena najava prekida radnog odnosa za 600 radnika KAP-a, koji imaju pravo na otpremninu.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja su kazali da prikupljaju informacije i detaljno sagledavaju novonastalu situaciju u Kombinatu Aluminijuma Podgorica.

Naveli su da su iznenađeni reakcijom vlasnika Uniproma Veselina Pejovića i činjenicom da ima namjeru da zatvori fabriku i ostavi 600 radnika bez posla.

“Ovo posebno iz razloga što je kompanija UNIPROM d.o.o. (KAP) korisnik značajnih povlastica kao što su umanjenje troškova po osnovu poreza i doprinosa na dohodak, što je benefit poslovanja kompanije u okviru biznis zone, kao i podrške za realizaciju investicija za izgradnju novog pogona kroz Program za unapređenje konkurentosti privrede koje sprovodi Ministarstvo ekonomskog razvoja”, piše u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da Vlada Crne Gore ulaže sve napore da kreira uslove koji će svim privrednim subjektima omogućiti da normalno posluju, ali istovremeno ne pristaje na ucjene bilo koje vrste.

“Evidentno je da se prava radnika u periodu sprovođenja stečajnog postupka, koji u ovom slučaju traje skoro 8 godina bez procjene koliko će još trajati, moraju urediti na pravedniji način – čime bi se radnicima omogućilo ostvarivanje prava iz domena radnih odnosa. Ministarstvo ekonomskog razvoja će zato pokrenuti incijativu da se preispitaju postojeća zakonska rješenja”, navodi se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije