Connect with us

Ekonomija

VUKSANOVIĆ STANKOVIĆ tražila prijem kod ministra Spajića zbog poreza i doprinosa

Published

on

Socijaldemokratska partija obratila se u petak Ministru finansija i socijalnog staranja zahtjevom za sastanak povodom zakonskih predloga kojima smo predložili smanjenje opterećenja za poslodavce, kao i pravedniji način dodjeljivanja dječijeg dodatka.

Poslanica SDP Draginja Vuksanović Stanković je tražila prijem kod ministra Spajića i zbog toga što građani i zainteresovana javnost nijesu imali mogućnost učestvovanja u javnoj raspravi o predloženim zakonskim inicijativama koje su date u skupštinsku proceduru, a koji su direktno ili indirektno vezani za to ministarstvo.

Činjenicom da je predlagač ovih zakon grupa poslanika, a ne Vlada izbjegnut je i suštinski i formalno neophodni socijalni dijalog i javna rasprava. Udruženja radnika i udruženja poslodavaca već su se javno oglasila, dajući svoje primjedbe i predloge.

Smatramo da uvećanje minimalne zarade za koje se godinama zalaže Socijaldemokratska partija treba pratiti i rasterećenje poslodavaca, jer su naši poslodavci ubjedljivo najoporezovaniji u regionu. Da li to učiniti smanjenjem stope doprinosa, ili uvođenjem startnog neoporezivog dijela zarade, čime bi postigli i suštinsku progresivnost u oporezivanju, stvar je dogovora, ali je neophodno umanjiti opterećenje na zarade, istovremeno sa rastom minimalne zarade. Podsjećamo, takva zakonska inicijativa, upućena od poslanika SDP-a nalazi se u skupštinskoj proceduri.

Socijaldemokratska partija je predala u proceduru amandmane na Predlog zakona o izmjenama i dopuni zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti. Amandmanima se predlaže promjena kako bi se djeci obezbijedili pravo na dječiji dodatak do redovnog završetka obaveznog osnovnog obrazovanja, kada je realno i potrebniji, jer su obaveze veće. Ne postoji niti jedan razlog zašto bi djeci tokom školovanja bio uskraćen dječji dodatak, a dobijala ga samo djeca tokom predškolskog uzrasta. Potrebe djece u školskom uzrastu su veće, a društvo ne smije dozvoliti da zbog siromaštva roditelja djeci bude otežano školovanje. Time ne gube samo djeca iz siromašnih porodica kojima se otežava školovanje – predodređuju da sjutra budu siromašni roditelji, i stvara ciklično siromaštvo, već gubi cijelo društvo koje ne koristi njihove potencijale.

Kako bi bili socijalno pravedniji i kako bi se obezbijedilo duže trajanje dječjeg dodatka djeci kojima je ova pomoć potrebna, predlažemo da one porodice sa, za naše uslove naročito visokim primanjima, kao što su direktori banaka i uspješnih preduzeća, članovi Vlade, poslanici, svi oni čija su primanja višestruko iznad prosjeka, ne ostvaruju tu vrstu socijalne podrške, jer za njom realno nemaju potrebu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije