Connect with us

Ekonomija

ŽABLJAK: Opština nezadovoljna prijedlogom budžeta

Published

on

Iz Opštine Žabljak su reagovali na Predlog Zakona o budžetu za 2021. godinu, naglasivši da nisu zadovoljni, kao i da su sredstva nedopustivo mala.

Napominju da su neprijatno iznenađeni planovima Vlade Crne Gore za opštinu Žabljak u 2021.godini, a koji se očituju u Predlogu Zakona o budžetu za 2021.godinu, tj. kroz kapitalni budžet, i dodaju da ni u kom slučaju ne mogu govoriti da je ovo razvojni budžet.

“Za realizaciju u 2021. godini, Opština je prema Vladi kandidovala projekte rekonstrukcije vodovoda II faza, izgradnje nedostajuće infrastrukture od Crnog jezera do Ravnog Žabljaka, nastavak asfaltiranja u selu Tepca u dužini od 5km, izgradnje ulice iza sindikalne zgrade do Ulice Vuka Karadžića, kao i završetak puta Risan-Žabljak”, navode iz Opštine Žabljak.

Posebno ističu da su kroz više dopisa i urgencija tražili hitno rješavanje pitanja skijaške infrastrukture, odnosno žičare Savin kuk.

“Dakle, radi se o projektima od kapitalnog značaja za dalji razvoj Žabljaka. Za privlačenje novih investicija, neophodno je obezbijediti osnovne infrastrukturne preduslove, i upravo kandidovanjem ovih projekata, Opština Žabljak je pokušala, uz podršku države, da u značajnoj mjeri riješi infrastrukturne probleme grada”, kazali su iz Opštine Žabljak.

Kako dodaju, prema onome što su vidjeli u Predlogu, Vlada ne planira da podrži nijedan od ovih projekata.

“Takođe, još je važnija i realizacija već započetih projekata, a koji se realizuju preko Uprave javnih radova. Još uvijek nemamo informaciju da li je predviđeno njihovo finansiranje i realizacija u ovoj godini. Radi se o rekonstrukciji Ulice vojvode Mišića, asfaltiranju dionice puta u Tepcima i asfaltiranju izmještene dionice, radovima na kosinama prema Savinom kuku, rekonstrukciji saobraćajnice Usijek-Savin kuk i radovima na filter stanici”, rekli su oni.

Prema njihovim riječima, osim toga neophodno je izmiriti i preostale obaveze prema izvođačima na pojedinim projektima koji su završeni, a čiji je nosilac Uprava javnih radova,

Ovim Predlogom zakona, kako kažu, za Žabljak je predviđeno cca 100,000.00 eura, i to za skijalište Savin kuk.

“Imajući u vidu vrijednost započetih projekata na tom prostoru, možemo reći da su ovo minorna sredstva. U Predlogu Zakona postoje i kumulativne stavke, ali nije definisano da li je i koliko sredstava sa tih stavki opredijeljeno za Žabljak”, navode u saopštenju iz Opštine Žabljak.

Ističu, da Opština Žabljak u potpunosti razumije tešku ekonomsku situaciju u kojoj se naša država nalazi.

“Međutim, smatramo da se ipak mora naći više razumijevanja za Žabljak, kao turistički centar ne samo sjevera Crne Gore. Veoma nas deprimira činjenica da je Vlada Žabljaku namijenila sredstva za koja se ne može reći ni da su simbolična. U prethodnom periodu smo pokušavali brojnim dopisima i urgencijama da ukažemo Vladi na neke ozbiljne probleme u realizaciji strateških projekata”.

Kako navode, sve su to problemi koje ni mnogo veće lokalne samouprave ne bi mogle same da riješe.

“Ukoliko sa državnog nivoa ne budemo imali izdašniju podršku, postoji bojazan da će izuzetni turistički i poljoprivredni potencijali našeg grada ostati neiskorišćeni, što će dovesti u pitanje dalji razvoj Žabljaka. Interesovanje investitora za ulaganje postoji, ali ukoliko ne realizujemo u najskorijem periodu bar dio kandidovanih projekata, i ne završimo one koji su započeti, postoji objektivna opasnost da te investitore izgubimo”, kazali su iz Opštine Žabljak.

Uvjereni da je cilj Vlade ravnomjeran razvoj Crne Gore, prema njihovim riječima, mišljenja su da je neophodno ozbiljnije shvatiti značaj Žabljaka, i planirati u mnogo većem obimu finansijsku podršku za kapitalne projekte u ovom gradu.

“Nadamo sa i apelujemo ovim putem da Vlada uvaži realne potrebe ne samo opštine Žabljak, jer smo svjedoci da i druge lokalne samouprave imaju brojne primjedbe na Predlog Zakona o budžetu”, zaključuju u saopštenju.

Izvor: CDM

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije