Connect with us

Ekonomija

ZAHTJEVI NIJESU ISPUNJENI: O sudbini “Plantaža” razgovori sjutra

Published

on

Skupština sindikalne organizacije “Plantaža” juče nije donijela odluku o stupanju u štrajk iako njihovi zahtjevi nijesu ispunjeni, već će još jednu šansu dati pregovorima, a sjutra imaju sastanak s Odborom direktora.

“Zbog aktuelne berbe na Ćemovskom polju i finansijske situacije u kojoj se kompanija nalazi, predstavnici radnika u Skupštini sindikata su odlučili da radnici ne žele nijednim svojim potezom da ugroze sve što su do sada uradili u tekućoj proizvodnoj godini, ne žele da time ugroze, ionako teško, finansijsko stanje u firmi, ali i da od zahtjeva iznesenih na štrajku upozorenja neće odustati. Takođe nam se danas obratio i Odbor direktora s ciljem da u petak 9. jula održe sastanak sa štrajkačkim odborom pa se nadamo da nakon tog sastanka ili niza budućih sastanaka neće ni biti potrebe za radikalizacijom naših protesta, već da ćemo konačno naći zajednički jezik i zajednički krenuti u oporavak naše kompanije”, saopšteno je “Vijestima” iz Sindikata “Plantaža”.

Oni su 23. juna organizovali štrajk upozorenja i objavili štrajkačke zahtjeve koje je potpisima podržalo 260 stalno zaposlenih radnika, što je nešto manje od polovine. Tražili su smjenu izvršnog direktora Miroslava Vukovića, sekretara društva i kompletnog menadžmenta kompanije, kao i redovnu i neselektivnu isplatu zarada u bruto iznosu, izrada nove sistematizacije radnih mjesta uz aktivno učešće predstavnika sindikata, kao i povlačenje incijative prema Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti Kolektivnog ugovora kompanije.

Vuković je 1. jula predao tužbu protiv sindikata kojom traži da Osnovni sud proglasi nezakonitim štrajk upozorenja. Advokat “Plantaža” Miloš Komnenić nije želio da komentariše tužbu, već samo da je ona u ponedjeljak raspoređena kod postupajućeg sudije i da prema Zakonu o štrajku Sud o njoj treba da odluči u roku od pet dana.

Kompanija negativno posluje već dvije godine, prošle godine je Državna revizorska institucija dala dvije negativne ocjene na rad i poslovanje kompanije, zbog čega je izviđaj pokrenulo i Specijalno državno tužilaštvo. Vlada je prije dva mjeseca izabrala novi odbor direktora na čelu s Nebojšom Vuksanovićem, ali nije došlo do promjene izvršnog direktora i menadžmenta.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije