Connect with us

Kultura

ZAGREB: Odlazak tvorca “Kviskoteke”

Published

on

U 85. godini preminuo je Lazo Goluža, bivši urednik i novinar Radio-televizije Zagreb i Hrvatske radiotelevizije. Generacije gledalaca pamtiće ga kao tvorca i urednika Kviskoteke, do danas najpopularnijeg televizijskog kviza na ovim prostorima.


Lazo Goluža diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. S P. Kanižajem 1966. godine pokrenuo je satirični list Paradoks. Od 1967. je na Televiziji Zagreb, a na Radio Zagrebu je jedan od pokretača Noćne priče III. programa.

U redakciji Kontakt-programa je kao urednik ostvario više zabavnih i kontakt emisija. Najplodniji je kao autor (i urednik) TV igre Jadranski susreti, te niza kvizova znanja: Malo ja, malo ti, 3-2-1, ali vrijedan, Znaš, znam, Pješčani sat, zatim kviza znanja i inteligencije Kviskoteka, mozaične emisije Obiteljski zabavnik te kao urednik licencnih TV igara Brojke i slova i Kola sreće.

Autorski je sarađivao s njemačkom postajom ARD (1989/90), britanskim TV Yorkshireom i ITV-om (1992. i 1997) te s francuskim obrazovnim TV kanalom La Cinquiềme (1996).

Nakon umirovljenja 2001. nastavio je sarađivati do kraja 2002. na postavljanju licencnoga kviza “Tko želi biti milijunaš? ”

Također stvara nove TV formate kvizova, a od 2015. i formate inteligentnih igara za aplikacije novih medija. Objavio je i knjige kvizova Kviskoteka (s B. Lipanovićem, 1982) te Kviskoteka – igra pitanja (s D. Novakovićem, 1990).

Dobitnik je nagrada HRT-a, godišnje 1993. i za životno djelo Ivan Šibl 1995.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije