Connect with us

Kultura

“BJEKSTVO IZ ŠOŠENKA”: I nakon 27 godina, najbolje ocijenjen film svih vremena

Published

on

Bjekstvo iz Šošenka je američki drama film iz 1994. godine reditelja i scenariste Frenka Darabonta snimljen po romanu Rita Hejvort i bekstvo iz Šošenka autora Stivena Kinga, dok je producent filma Niki Marvin.

Muziku je komponovao Tomas Njuman.

Naslovne uloge tumače Tim Robins i Morgan Friman kao zatvorenici Endi Dufren i Elis Bojd Reding, dok su u ostalim ulogama Bob Ganton, Vilijam Sadler, Klensi Braun, Gil Belous i Džejms Vajtmor.

Svjetska premijera filma je bila održana 23. septembra 1994. u Sjedinjenim Američkim Državama.

Film govori o priči Endija Dufrena, bankara koji je proveo 19 godina u Šošenku u Državnom zatvoru za ubistvo žene i njenog ljubavnika uprkos tome što se izjasnio kao nevin.

Tokom boravka u zatvoru, sprijateljio se sa zatvorenikom Elisom Bojdom Redingom (Morgan Friman) i čuvari su ga štitili pošto ga je upravnik koristio za pranje novca.

Recenzije za ovaj film su uglavnom bile pozitivne, ali finansijski je prošao katastrofalno, jer nije zaradio ni milion dolara tokom prvog vikenda, da bi na kraju izvukao 16 miliona dolara (oko 25 miliona danas) na američkoj blagajni od početka prikazivanja.

Ovo nije ni približno dovoljno, a još manje nakon marketinških troškova, da nadoknadi budžet od 25 miliona dolara.

To je bilo tada. Danas je “Bekstvo iz Šošenka” na vrhu liste IMDB-ovih 250 najvoljenijih filmova sa više od milion glasova.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije