Connect with us

Kultura

DA VINČIJEV CRTEŽ NA AUKCIJI: Očekuje se prodaja za 16 miliona dolara

Published

on

Crtež medvjeda, čiji je autor Leonardo da Vinči, će se aukcijski prodati, a očekivana cijena je 16 miliona dolara.

Djelo je nacrtano na papiru površine osam kvadratnih centimetara. Nacrtan je tehnikom silverpoint. Da Vinci je ovu tehniku naučio od italijanskog umjetnika Andrea del Verokia.

Bilo je nekoliko vlasnika ovog crteža, a aukcijska kuća Christie’s ga je 1860. godine prodala za 2,5 funti, a što bi danas iznosilo 312 funti. Nazvan je “Glava medvjeda” i bio je izložen u prestižnim galerijama i muzejima širom svijeta, među kojima su Nacionalna galerija London, Luvre Abu Dhabi i Muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu.

U saopštenju stručnjaka aukcijske kuće Christie’s u Njujorku Bena Hala je navedeno da je riječ jednom od najznačajnijih djela iz perioda renesanse koji je u privatnom vlasništvu. Naglasio je da je crtež bio u vlasništvu nekih od najznačajnijih kolekcionara umjetnina. Među njima su bili slikar Tomas Lorens i poznati kolekcionar Norman Robert Kolvil.

Crtež, na kojem je i da Vinčijev potpis, biće tokom ovog mjeseca izložen u Hong Kongu. Potom će biti izmješten u London gdje će u julu biti aukcijski prodat za očekivanu cijenu od 11 do 16 miliona dolara.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije