Connect with us

Kultura

DAN SPOMENIKA: Zbog nemara 30% spomenika u Crnoj Gori u izuzetno lošem stanju

Published

on

Tvrđava Kosmač

Svjetski je dan spomenika i spomeničkih cjelina. Direktorica Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore Biljana Brajović, kaže da je 30 odsto spomenika u izuzetno lošem stanju, dok je 70 odsto u solidnom. Nebriga je, kako ističe, jedan od osnovnih faktora propadanja kulturnih dobara.

Pokretna kulturna dobra su u boljem stanju od nepokretnih. Spomenici kulture koji su u registru pod stalnim su kontrolama, kaže Brajović.

“Trenutno je jako puno spomenika koji su u lošem stanju. Možemo reći da je nekih 70 odsto u solidnom, dok je 30 odsto u izuzetno lošem stanju, bilo da su devastirani od prirodnih pojava ili nebrige, uglavnom je to nebriga jedan od osnovnih faktora propadanja kulturnih dobara”, navela je Brajović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Potrebno je, ističe, razvijati i svijest građana, koji bi trebalo da prijave svaku devastaciju kulturnih dobara.

Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, navodi Brajović, godišnje uradi od 20 do 50 projekata.

“Od 2017. smo uradili 82 projekta. Trenutno radimo na pokretnim kulturnim dobrima. Trenutno radimo zbirku ikona iz Herceg Novog, to je jako kompleksan projekat, jer je zbirka u lošem stanju”, navodi Brajović, koja očekuje da će taj projekat biti završen do kraja godine ili početkom naredne.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije