Connect with us

Kultura

DANAS PROTEST ISPRED VLADE: Okupljaju se kulturni djelatnici, zovu i građane

Published

on

U Podgorici će danas ispred zgrade Vlade sa početkom u 16:30 sati biti održan protest kulturnih djelatnika i građana. Povod protesta su, kako je ranije istaknuto, imenovanja u institucijama kulture i drugim državnim resorima, ali i – diskriminacija.

– Osim kulturnih radnika i stvaralaca, pozivamo sve građane da se pridruže i podrže protest – pisalo je, između ostalog, na plakatu koji je proteklih dana kružio društvenim mrežama.

Podsjetimo, najviše prašine proteklih se dana podiglo povodom imenovanja nekadašnje članice radikalnog desničarskog pokreta Dveri iz susjedne Srbije Aleksandre Mandarić – Božović na poziciju direktorice Filmskog centra. Ona je na to mjesto došla voljom Vlade Crne Gore, a na prijedlog ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesne Bratić, i to nakon smjene Sehada Čekića.

Juče su otvorenim pismom reagovali i crnogorski kulturni stvaraoci, koji su istakli kako je u pitanju ponižavanje struke i atak na kompletnu kulturnu scenu.

– Po sopstvenom priznanju, gospođa Mandarić – Božović je dosadašnji radni vijek posvetila pretežno produkciji reklama. Nažalost, poražavajuća je okolnost da moramo skrenuti pažnju i njoj, i ministarki Bratić i stručnim komisijama Vlade Crne Gore, da produkcija reklama nije filmska umjetnost – navedeno je u pismu koje potpisuje više od 80 stvaralaca i kulturnih djelatnika.

Oni su konstatovali i kako je sama činjenica da je Mandarić – Božović bila na listi Dveri, koje otvoreno zastupaju nacističku ideologiju, dovoljna za diskvalifikaciju sa bilo koje javne funkcije u državi koja drži do osnovnih civilizacijskih vrijednosti.

– Da li ovakvim imenovanjem država sugeriše svima da je u današnjoj Crnoj Gori potpuno suprotno i da su upravo stavovi Dveri i sličnih organizacija osnovni preduslov za napredovanje u karijeri i imenovanja na značajne javne funkcije? Takođe vas molimo da razmislite i o tome da li je imenovanje politički kompromitovanih ljudi, koji pripadaju nacističkim i antizapadnim organizacijama druge države korak naprijed u evroatlanskim integracijama, za koje se Vlada deklarativno zalaže – upitali su potpisnici.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije