Connect with us

Kultura

DIVANHANA: A capella tradicionalne uspavanke koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim

Published

on

Bosanskohercegovački bend Divanhana, poznat po nekim od najljepših interpretacija sevdalinki i tradicionalnih pjesama Balkana, na društevnim mrežama je objavio novi video uradak.

U pitanju je a capella izvedba tradicionalne uspavanke, numere koju je pomenuti bend objavio još na svom prvom studijskom albumu, ali kako su rekli, posljednjih su mjeseci osjetili potrebu da joj udahnu novi život.

“Tokom ove, čini nam se ponekad, beskrajne pošasti koja se spustila među nas, tri člana našeg kolektiva izgubiše ono svoje najbliže, najmilije, najsvetije, svoje majke. Tu su nepremostivi lanci tjeskobe, najcrnji sevdah. Teško je pjevati o lijepome i sretnome zadnjih mjeseci. Teško je pjevat…Sjetismo se, tako uronjeni u duboke misli, jedne jako drage pjesme čije note bivaše posljednje ispisane na našem prvom studijskom albumu. Uspavanke. Onih najnježnijih dodira naše tradicije kojim majke svoju djecu pjevajući šapatom, pratiše na počinak. Ove note su za naše mame, kao i za sve one nekome najmilije koji su vječno izgubljeni u ovom sivom vremenu. Budimo tu jedni za druge, volimo se i grlimo više nego ikada. Budimo pametni i mudri, pa i ovo će proći. Žalost bi morala biti učiteljica mudrosti. Ne zaboravimo…”, napisali su na svom Facebook profilu.

Video je sniman u bajkovitom pejzažu Trebevićke šume ogrnute sniježnim pokrivačem.

Podsjećamo da je Divanhana tokom prošle 2020. godine svim poštovaocima njihove muzike u kontinuitetu poklanjala karantin izvedbe neke od najljepših tradicionalnih pjesama, a krajem godine sve te izvedbe su objavljene  na Quarantine EP , sve popularnijoj muzičkoj platformi BandCamp.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije