Connect with us

Kultura

DIVINSKE PROMENADE: U Modernoj galeriji otvorena izložba Srđana Vukčevića

Published

on

U Modernoj galeriji u Podgorici sinoć je otvorena izložba akademskog slikara Srđana Vukčevića pod nazivom “Divinske promenade”.

Izložbu su organizovali Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada i Muzeji i galerije Podgorice a u okviru manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto”.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković otvorio je izložbu a osim njega sinoć su govorili i kustoškinja izložbe Selma Đečević i autor uvodnog teksta kataloga Marin Ivanović.

Đečević je kazala da im je osobito drago da likovni program ovogodišnje manifestacije “Podgoričko kulturno ljeto” otvara upravo izložba istaknutog akademskog slikara Srđana Vukčevića. Izložba “Divinske promenade” podijeljena je u dva segmenta. Prvi – koji se odnosi na seriju slika i dva crteža simboličkog naziva “Julimbiški vrt” i drugi segment koji čini prostorna instalacija – ručno rađen čador pod nazivom “Ispovedaonica Efeta”.

“Čini nam posebnu čast što je izložba “Divinske promenade”– projekat vrhunskih stvaralačkih dometa realizovan upravo u našoj umjetničkoj galeriji u Podgorici, u rodnom gradu umjetnika”, kazala je ona.

Autor uvodnog teksta kataloga Marin Ivanović govorio je o stvaralaštvu Vukčevića.

“Njegovo stvaralaštvo svakako nije uobičajeno. Ne možete ga mimioći niti zamijeniti sa bilo čim drugim”, rekao je on.

Ono što mu je, kaže, bilo neobično je kako sve njegove kolege kreću od baroka, rokokoa i traženja formalnih karakteristika likovnog djela u nečemu što je bilo.

“Srđan Vukčević je u svom radu uspio da ostvari da nama svaki put predstavi nešto svoje, nešto što ne razumijemo, a da se opet nad time oduševljavamo”, kaže Ivanović.

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković rekao je kako mu je velika čast što je otvorio izložbu “Divinske promenade”.

“To govorim kao gradonačelnik ali i kao njegov prijatelj i zahvaljujući toj činjenici imam privilegiju da svoje životno iskustvo obogaćujem pričama Srđana Vukčevića. On nas je ovog puta pozvao da ga slijedimo putevima Divinskih promenada”, rekao je Vuković.

Slikar Srđan Vukčević na otvaranju izložbe rekao je da Divinska promenada vodi kroz svjetove koji nas drže do toga da se susrećemo i da budemo bliski.

“Prolazeći kroz rajski vrt prolazimo u mjesto koje nam daje za pravo da budemo sami sa sobom ispovijedajući sopstvenu savjest”, pojašnjava Vukčević.

Izložbi je prisustvovao i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, brojni predstavnici diplomatskog kora i ljubitelji umjetnosti i stvaralaštva Srđana Vukčevića.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije