Connect with us

Kultura

DOK CRNOGORSKO KULTURNO BLAGO NESTAJE: Španac osuđen jer je htio da iznese Pikasovu sliku, čiji je vlasnik, van zemlje

Published

on

U Crnoj Gori vrijedni muzejski primjerci nestaju iz depoa decenijama, a u nekim zemljama ni to što kupite vrijednu umjetninu ne znači da sa njom možete da uradite šta želite. Ako se radi o kulturnom dobru, ne smijete ga iznijeti iz zemlje bez dozvole i ne možete ga prodati u inostranstvu.

Tako je španski milijarder Haim Botin, član dinastije koja vodi banku Santander SA više od 100 godina, osuđen na 18 mjeseci zatvora i platiće kaznu od 52,4 miliona eura za iznošenje proslavljenog djela Pabla Pikasa van Španije.

Slika je u njegovom vlasništvu od 1977. godine, ali kulturna dobra od vrijednosti za državu nije moguće iznijeti iz zemlje ili ih prodati, bez dozvole.

Milijarder je sliku pokušao da iznese iz zemlje svojom jahtom, iako mu je uskraćena izvozna dozvola.

On je proglašen krivim za krijumčarenje kulturno važnog dobara. Takođe je bio prisiljen da preda umjetničko djelo, Pikasovu glavu mlade žene, koja se procjenjuje na 26 miliona eura.

Slika će do daljnjeg biti na čuvanju u muzeju Reina Sofia u Madridu.

Botin (83) ima deset dana da uloži žalbu na odluku. Vjerovatno neće odslužiti zatvorsku kaznu zbog starosti i činjenice da je prvi put počinio krivično djelo.

Španski zakoni o zaštiti kulturne baštine među najstrožijim su u Evropi. Bilo koje umjetničko djelo starije od 100 godina smatra se nacionalnim blagom i stoga zahtijeva izvoznu dozvolu. Botin je podnio zahtjev za izvoznu dozvolu, ali je odbijen.

Botin je Pikasovu sliku kupio1977. godine, objavio je Bloomberg pozivajući se na britansku web stranicu Artlyst. Španske vlasti su ga već neko vrijeme pratile zbog sumnje da želi da proda sliku aukcijskoj kući Kristi iz Londona.

.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije