Connect with us

Kultura

“DUGA”: Još dvije nagrade u Londonu za crnogorski film

Published

on

Film „Duga“ (Rainbow) Aleksandra Vujovića nagrađen je u dvije kategorije na „Screen Power Film Festival“ u Londonu, nagradom za najbolju fotografiju, koju potpisuje Vladimir Vučinić i nagradom za najboljeg dječijeg glumca, za protagonistu filma Nikšu Radojičića.

Režiju, montažu i izvršnu produkciju filma potpisuje crnogorski reditelj, Cetinjanin, Aleksandar Vujović. Uloge tumače Nikša Radojičić, Miloš Pejović, Ana Vučković i Đorđije Tatić.

Za Radio Cetinje, kazao je da od svjetske premijere 21. oktobra 2020g. i nagrade za najbolji film na Balkan Panorama film Festivalu u Izmiru u Turskoj, „Duga“ je dobila ukupno 8 međunarodnih nagrada.

Film je nagrađivan na festivalima u Turskoj, Sloveniji, Indiji, Češkoj i Velikoj Britaniji. Do sada je selektovan na preko 20 festivala u takmičarskim kategorijama na međunarodnim festivalima u Italiji, Španiji, Turskoj, Češkoj, Kini, Indiji, Grčkoj, Sloveniji, Velikoj Britaniji. U decembru je film dobio nominaciju i bio finalista na 6. Mercy to Universe International Short Film and Screenplay Competition u Istanbulu. Takođe, u decembru 2020. film je dobio nominaciju i bio finalista na 11. China International New Media Short Film Festival-u u Kini gdje je prikazan u kategoriji KingBonn Awards Selection – kazao Vujović.

Film je imao špansku premijeru na 32. izdanju prestižnog Aguilar Film Festival-a, jednom od najkvalitetnijih nacionalnih festivala sa GOYA licencom, gdje je od prijavljenih preko 2000 filmova, Vujovićeva „Duga” uvrštena u selekciju od 14 međunarodnih filmova koji su se takmičili u kategoriji De Campo za nagradu Águila de Oro for Best De Campo Short Film.

Film „Duga“ realizovan je u okviru međunarodnog projekta „CIRCE”, i finansiran iz evropskih fondova u produkciji Apulia Film Commission, u izvršnoj produkciji Boka F i uz podršku Filmskog centra Crne Gore.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije