Povežite se sa nama

Kultura

FILMSKI FOND: Eurimaž podržao Šahmanovićev “Sirin” sa 85.000 €

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Na 163. zasijedanju Upravnog odbora filmskog fonda Savjeta Evrope – Eurimaž, crnogorska većinska koprodukcija „Sirin” Senada Šahmanovića, producentske kompanije „Cut-Up”, podržana je sa 85.000 eura.

Producent projekta je Veliša Popović (Cut-Up), dok scenario potpisuju Claudia Bottino i Senad Šahmanović.

Šahmanovićev projekat okuplja Crnu Goru, Hrvatsku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, a realizuje se u saradnji sa manjinskim koproducentima „Sekvenca“ (Hrvatska), „On Film Production” (Albanija), „Dokument“ (Bosna i Hercegovina) i „Buka“ (Kosovo).

„Sirin“ je priča o Natali, pariškoj advokatici, koja se nakon dvadeset godina u inostranstvu vraća u Crnu Goru da osigura ispunjenje testamenta klijentkinje. Ovaj neobični slučaj nasljedstva polako prerasta u istragu o Natalinoj prošlosti.

Projekat „Sirin“ podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore za razvoj projekta i produkciju, i predstavlja koprodukciju između Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije i Hrvatske, a podržan je i od strane Kosovskog kinematografskog centra, Albanskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizuelnog centra, te Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Projekat je dobio podršku i od mreže kinematografija Jugoistočne Evrope – SEE Cinema Network.

Crnu Goru su na zasijedanju fonda Eurimaž ispred Filmskog centra Crne Gore predstavljali Sanja Jovanović i Sehad Čekić, a povodom ovog uspjeha direktor Centra Sehad Čekić je izjavio: “Izuzetan niz crnogorskih projekata na fondu Eurimaž se nastavlja. Ovaj put, debitantski film Senada Šahmanovića izborio se za podršku između velikog broja prijavljenih projekata iz cijele Evrope. Oni koji poznaju kako funkcioniše Eurimaž, ali i cjelokupna evropska kinematografija, znaju koliko je potrebno stvari da se poslože da bi i treći projekat zaredom dobio podršku.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije