Connect with us

Kultura

GOSTOVANJE KIC-A U ŠARDŽI: Arapi vole naše “oj-ha”, ali i med, maslinovo ulje, suvenire…

Published

on

Crna Gora je počasni gost Festivala “Dani kulturnog nasljeđa” u Šardži, jednom od sedam arapskih emirata, a našu državu na ovoj prestižnoj smotri kultura i tradicija cijelog svijeta predstavlja Folklorni ansambl Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”.

Pod sloganom “Kulturno nasljeđe nas okuplja”, festival se održava 18. put,  od 20. marta do 10. aprila, u srcu Šardža, udaljenog 20-tak minuta od Dubaija.

Festival je svečano otvorio Nj. E. Šeik Fahim bin Sultan Al Qasimi, predsjedavajući Odjeljenja za Vladine odnose Šardže. Posebnu pažnju i interesovanje pokazao je za crnogorski paviljon, bogato ukrašen državnim obilježjima, u centralnom dijelu tog pravog malog festivalskog grada. Otpravnik poslova Ambasade Crne Gore u UAE gdin Dragiša Dragnić čestitao je odličan nastup crnogorskim folklorašima i muzičarima naglašavajući da su pravi promoteri najljepše tradicije naše držav

Vlada i veliko interesovanje medija i za naš paviljon i za nastupe umjetnika, pa je ansambl na otvaranju festivala uz pratnju orkestra, odigrao crnogorske igre, uživo za nacionalnu TV Šardža. Svake večeri ansambl se predstavlja sa po tri koncerta, na različitim festivalskim lokacijama, a folklorni program čine: narodne igre (Crna Gora, Vrsuta, Boka, Gusinje i Rožaje) uz orkestarsku pratnju.

Našu delegaciju čine: prvi ansambl KIC-a “Budo Tomović” sa koreografom Eminom Đečević, muzičari na čelu sa Aleksandrom Magovčevićem, vokalna solistkinja Anđela Ulićević, kao i grafički dizajner i fotograf Damir Murseljević.

On se na festivalu predstavlja sa 30 radova, koji su odmah privukli pažnju posjetilaca. Osim nastupa našeg ansambla, prezentacije izvorne pjesme i naših tradicionalnih nošnji, na crnogorskom paviljonu  nalaze se  autentični crnogorski proizvodi, suveniri, turstičke promo brošure i flajeri.

Prenoseći impresije u ime delegacije, direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović kazala je da je čast biti počasni učesnik festivalske smotre u Šardži, te da će do 30. marta, do kada traje njihovo učešće, na najbolji način reprezentovati našu zemlju.

“Sa oduševljenjem smo prihvatili poziv, pogotovo jer su zbog situacije sa pandemijom virusa i turneje ansambla duže vremena izostale. Ovo je divna prilika da Folklorni ansambl KIC-a ponovo dostojno predstavi Podgoricu i Crnu Goru ostatku svijeta, igrom i pjesmom, mladošću i ljepotom, kako mu i priliči”, istakla je Burzan Vuksanović.

Inače, na festivalu učestvuju i Bjelorusija, Sjeverna Makedonija, Tadžikistan, Saudijska Arabija, Kuvajt, Maldivi, Italija, Holandija, Francuska, Španija, Sudan, Maroko, Indija, Tunis, Irak itd.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije