Connect with us

Kultura

ISKOPAVANJE RUŠEVINA POMPEJE: Rimljani imali i restorane brze hrane

Published

on

Foto: twiter

Juče je u Italiji završeno iskopavanje restorana brze hrane u Pompeji, koji pomaže u otkrivanju jela koja su bila popularna među građanima drevnog rimskog grada.

Dugogodišnji šef arheološkog parka Masimo Osana rekao je da je, dok je u Pompeji  pronađeno oko 80 restorana , ovo je prvi put da su pronašli jedan, koji je u ponudi imao i topla jela, u tako dobrom stanju. Restorani tog tipa, koji su imali mogućnost čuvanja jela toplim, poznata su kao termopolij.

Segment šanka za brzu hranu djelimično je iskopan 2019. godine tokom radova na obnavljanju ruševina Pompeje. Od tada su arheolozi nastavili da kopaju, otkrivajući višestrani pult s tipičnim širokim rupama umetnutim u njegov vrh. Pult je sadržavao duboke posude za vruću hranu.

Stručnjaci i dalje analiziraju ostatke nalazišta oslikane freskama s likom morske nimfe koja jaše konja. Slike dvije naopako postavljene patke i pijetla, čije je perje obojeno tipičnom živom bojom poznatom kao pompejska crvena, takođe su uljepšale restoran i vjerovatno poslužile za oglašavanje jelovnika.

Kako prenosi AP, antropolog Valeria Amoreti rekla je da “prve analize potvrđuju kako naslikane slike predstavljaju, barem djelimično, hranu i piće koji se prodaju unutra.”.

“Znamo šta su jeli tog dana”, rekla misleći na dan uništenja Pompeje 79. godine. Hrana pokazuje “ono što je popularno među običnim narodom”, dodala je, napominjući da mjesta za brzu hranu nije posjećivala rimska elita.

Otkriveni su i bronzani lonac, devet amfora, koje su u rimsko doba bile popularni spremnici za hranu i keramička posuda za ulje.

Uspješni ugostitelji znaju da dobra lokacija može biti presudna, a čini se da je operater ove drevne brze hrane pronašao dobro mjesto. Osana je primijetila da se odmah ispred nalazio mali trg sa fontanom, a u blizini je bio još jedan termopolij.

Pompeja je uništena vulkanskom erupcijom Vezuva, koji se nalazi u blizini današnjeg Napulja. Većina drevnog grada još uvijek leži neiskopana. Ovo je jedna od najpopularnijih talijanskih turističkih atrakcija.

Ljudski ostaci su takođe otkriveni u iskopavanju ugostiteljskog objekta.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije