Connect with us

Kultura

KANLI KULA: Film “Oaza” dobitnik Velike zlatne mimoze

Published

on

Film Oaza reditelja i scenariste Ivana Ikića dobitnik je Gran prija – Velike zlatne mimoze 34. FFHN-MFF. Ovom ostvarenju je pripala i novoustanovljena nagrada, Plaketa Zoran Živković.

Oaza je sinoć prikazan na tvrđavi Kanli Kula, gdje je publika aplauzom pozdravila producente Mariju i Milana Stojanović, scenografkinju Draganu Baćović i troje protagonista: Tijanu Marković, Valentina Zenunija i Marijanu Novakov.

Oni su danas na konferenciji za novinare 34. FFHN-MFF sa prisutnima razgovarali o ovoj nesvakidašnjoj priči o ljubavnom trouglu štićenika doma za mlade sa smetnjama u razvoju, koji prkose strogim pravilima okruženja u kojem žive.

Troje štićenika iz domova za djecu i mlade čije glumačko izvođenje je dirnulo publiku, Marijana Novakov, Tijana Marković i Valentino Zenuni, podijelili su svoje utiske, zahvaljujući se na pozivu da dođu u Herceg Novi. Istakli su da im je sinoć na Kanli Kuli bilo veoma lijepo i puno emocija.

Upitani za doživljaje sa snimanja filma, kazali su da je bilo božanstveno, da su srećni i ponosni što su dobili priliku da učestvuju u ovom projektu, da se upoznaju i sarađuju sa divnim, toplim ljudima koji su im poklonili puno pažnje i ljubavi.

Producent Milan Stojanović ispričao je da je rad na filmu počeo upoznavanjem sa ustanovom, što je trajalo godinu dana. Nakon toga, nekoliko mjeseci su se upoznavali sa korisnicima i družili sa njima, da bi naučili njihovu rutinu i navikli se jedni na druge. Uslijedile su radionice i snimanje kratkih filmova, kako bi se kroz kreativni proces iskristalisalo kakve su čije mogućnosti i interesovanja.

“Među 300 drugih mladih ljudi oni su se izborili za ove uloge, to nije ništa bilo njima u startu namijenjeno, niti su ove uloge pisane po njima. Ove uloge, likovi, kao i cijela priča su pisani po nekim iskustvima i događajima od prije 10, 15 godina. Oni su se sami kroz proces izborili za ovo jer su najviše to htjeli”, rekao je Stojanović.

Glavni utisak rada na ovom filmu je da je on prevazišao sam sebe, istakla je producentkinja Marija Stojanović. Sve što su znali o konvencionalnom načinu rada u ovom slučaju je palo u vodu, jer je bilo potrebno naći novi pristup, naučiti se toleranciji i strpljenju.

“Od momenta kada samo shvatili gdje se nalazimo, sa kim radimo, i anticipacija kako će taj proces da izgleda, pa kasnije kada smo kroz njega prošli, ja mogu stvarno da kažem da mi je ovaj film promijenio život. Mi jesmo donijeli promjenu njima, ali su i oni donijeli ogromnu promenu nama”, kazala je Stojanović.

Ona je kazala da su zamišljali da će biti potreban neki poseban tretman, ali to nije bilo istina, jer su Tijana, Marijana i Valentino pokazali disciplinu i profesionalnost.

“Trebalo je samo da se prilagodimo njihovoj energiji i ritmu i oni su nas fantastično vodili kroz proces”, opisala je Stojanović.

Kako je navedeno u obrazloženju Žirija selekcije dugometražnog igranog filma 34. FFHN-MFFovaj film: na hrabar i filmski inovativan način otvara pred nama jedan svijet često zapostavljen i sklonjen od očiju društva. Oaza je film koji nas je duboko dodirnuo vodeći nas kroz ljubavni trougao štićenika doma za mentalne poremećaje i njihovog surovog okruženja u kome se oni bore za svoju slobodu da vole i da budu voljeni.

Ikić je sa projektom za ovaj film izabran kao jedan od šest reditelja iz cijelog svijeta za Cinefondation Residence program Kanskog festivala. Oaza je nosilac Europa Cinemas Label za najbolji evropski film na Danima autora u Veneciji. Nagrađena je i na Zagreb Film Festivalu, festivalu CinEdays u Skoplju, Pritajeni tigar, skriveni zmaj u Pinjau u Kini, El Guni u Egiptu, a Novakov, Marković i Zenuni osvojili su Nagradu za izuzetno glumačko ostvarenje na festivalu u njemačkom Kotbusu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije