Connect with us

Kultura

KIC: Monografija povodom 55 godina postojanja

Published

on

Kulturno-iniformativni centar “Budo Tomović” predstavio je monografiju povodom 55 godina postojanja te institucije kulture u Glavnom gradu, prenijela je TVCG.

U pitanju je, navode, jedinstvena knjiga o KIC-u, a predstavlja faktografski i ilustracijama bogato i trajno svjedočanstvo o protoku vremena i razvoju institucije, koja je već pet i po decenija reprezent bogatog duha nekadašnjeg Titograda, a današnje Podgorice.

Sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Ana Medigović kazala je da je značaj KIC-a upravo u tome što je već decenijama prva adresa lokalnim talentima, kreativcima i umjetnicima za prezentaciju individualnih i kolektivnih dostignuća, ali i alternativnu umjetničku praksu.

Direktorica KIC-a Snežana Burzan-Vuksanović kazala je da je vječna mladost ove ustanove sudbinski predodređena, ističući da je nekadašnji Dom omladine izgrađen na temeljima ljubavi, poleta i entuzijazma, a i danas je tako, kada “srce kulture grada” stvara najproduktivnije ikad.

“Ovu monografiju stvarali smo svjesni i velike odgovornosti i s radošću. Ali, i rezultat je vrijedan poštovanja – Semper IUVENIS u brojevima izgleda ovako – 448 strana, 37 poglavlja, oko 220 naslova, više od 300 fotografija i čak 1.250 imena ljudi koji su na neki način pisali istoriju institucije”, dodala je Burzan-Vuksanović.

Urednica monografije Nada Bukilić kazala je da je u nimalo jednostavnom procesu stvaranja monografije, za nju posebno bio inspirativan lik Buda Tomovića i vrijednosti koje je afirmisao, a koje su svevremenske.

Grafički urednik monografije Nikola Latković Late ističe kako kaže da je privilegija grada Podgorice da ima ovakvu instituciju, a samim tim i obavezu da je i dalje održava i razvija za nove omladine.

Producent doc. dr Edin Jašarović u svom osvrtu kaže da bi se KIC više mogao definisati kao participativna Ustanova, jer kako kaže ona je zapravo ambijent za stvaralaštvo različitog karaktera u onom smislu njene polifunkcionalnosti, a to znači da je KIC kroz istoriju, a i do dana današnjeg zadržao tu široku lepezu diversifikacije programa odnosno da je to poligon za socijalnu emancipaciju svake vrste umjetnika.

Novinar i publicista Vanja Kovačević ističe da monografija potvrđuje čehovljevsku misao da su prave istinske i velike priče, u stvari priče o malim ljudima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije