Connect with us

Kultura

MINISTARSTVO PONIŠTILO KONKURS: Za sufinansiranje u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva

Published

on

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta poništilo je Konkurs za sufinansiranje projekata i programa od značaja za ostvarivanje javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva u 2021. godini, koji je objavljen 3. decembra prošle godine.

Na osnovu objavljenog Konkursa, dostavljeno je ukupno 230 prijava od kojih su sve prihvaćene kao blagovremene i dozvoljene. Zaprimljene prijave, kako se ističe u Odluci o poništenju, nije provjeravala komisija. Ministarstvo je, kako se ističe, konkurs poništilo zbog više nepravilnosti prilikom sprovođenja postupka u dijelu objave Konkursa.

– Naime, Ministarstvo kulture nije donijelo odluku o raspisivanju konkursa. Iako je Zakonom o kulturi predviđeno da Ministarstvo može da raspiše konkurs, kao i uslovi za raspisivanje, Ministarstvo kulture je bilo dužno da donese odluku o raspisivanju konkursa. Dalje, finansijska sredstva koja su predviđena za predmetni oglas nijesu odobrena Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti – navodi se u Odluci o poništenju kokursa.

Kako se ističe, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja je shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti bilo dužno da predloži Zakon o budžetu koji je trebao da bude usvojen do 31. decembra 2020. godine. Međutim, Vlada Crne Gore je shodno čl. 37 Zakona o budžetu i finansijskoj odgovornosti donijela odluku o privremenom finansiranju, usled čega Zakon o budžetu nije donijet, pa samim tim nisu ni odobrena sredstva za realizaciju ovog konkusa.

– Isto tako, predlogom budžeta koji još uvijek nije usvojen, opredijeljena sredstva za kulturu su manja od onih koja su bila odobrena u ranijim godinama, što će dovesti do smanjenja budžeta i za Konkurs koji se ovom odlukom poništava, što u bitnom utiče prilikom odlučivanja kome treba opredijeliti sredstva. Dakle, iz naprijed navedenog se može zaključiti da Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta ne raspolaže novčanim sredstvima koja su opredijeljena za predmetni konkurs, te je, shodno tome, njegova realizacija nemoguća,  navodi se u Odluci, koju je potpisala ministarka Vesna Bratić.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije