Connect with us

Kultura

MOCARTOVA NEDJELJA: Otkrivanje nepoznatog djela slavnog kompozitora

Published

on

Svake godine u januaru, o Mocartovom rođendanu koji pada 27. januara, međunarodna fondacija „Mocarteum“ organizuje festival klasične muzike poznat kao „Mozartwoche“ ili Mocartova nedjelja.

Tim povodom pravi se vrhunska selekcija orkestarskih, kamernih i solističkih koncerata. Salcburški zimski festival klasične muzike osnovan je 1956. i već više od pola stoljeća se bez prekida održava u ovom čarobnom austrijskom gradu.

Ove godine traje do 31. januara.

Od samog početka ovaj festival jedan je od glavnih događaja u kalendaru svake međunarodne koncertne sezone i dragulj za ljubitelje Mocartove muzike.

U baroknom Salcburgu osjeća se posebna romantična atmosfera kao „genius loci“ u kome provijava duh autentične mocartovske tradicije.

Taj duh nepatvorene tradicije dodaje ovom festivalu posebnu dimenziju – neponovljivu notu i šarm istorijskog muzičkog miljea.

Spoj eminentnih muzičara i ništa manje uglednih orkestara čine ovaj festival jedinstvenim u svijetu klasične muzike.

Koncerti se održavaju u velikoj sali Mocarteuma i u velikoj sali dvorane takozvanog Festšpilhauza, u školi za jahanje među stijenama, u kome je Hebert fon Karajan decenijama pobjedonosno dirigovao najznačajnijim orkestrima svijeta, kao u međuvremenu i u univerzitetskoj auli.

Zbog pandemije korone ove godine je Mocartova nedjelja svedena na pet dana.

Festival će početi onlajn na sam Mocartov rođendan 27. januara i biće održan u onlajn formatu, a 265. Mocartov rođendan biće proslavljen uz deset vrhunskih koncerata i premijerom jednog dosad nepoznatog Mocartovog djela (fragmentom jedne sonate od 94 sekunde).

Bečka filharmonija sa Danijelom Barenbojmom i Ćećilijom Bartoli, Baltazar-Nojman-orkestar sa Tomasom Hengelbrokom, orkestrom Mocarteuma u Salcburgu kojim će dirigovati Keri-Lin Vilson sa solistima Ksavijeom Metrom, Matildom Kalderini, Đuliom Samencato, Rolandom Vilasonom i Lukom Pizaronijem, kao i Martom Argerič samo su neki od učesnika.

Serija „Mozartiade“ će pružiti dublji uvid u Mocartove strasti a „Cara sorella mia“ iz serije „Pisma i muzika“ sa Adelom Nojhauzer će osvijetliti odnos Volfganga Amadeusa sa svojom sestrom Nanerl.

Ovogodišnja Mocartova nedjelja biće dostupna dostupna na internet-portalima (arte concert, medici.tv kao i Mezzo TV).

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije