Connect with us

Kultura

MOŽDA NIJESTE ZNALI: Kopola je prošao pakao dok je snimao Apokalipsu danas

Published

on

Nakon godina muka, film Apokalipsa danas je doživio ogroman uspjeh

Pakao je preslaba riječ da se opiše šta je Frensis Ford Kopola prošao snimajući ratni ep Apokalipsa danas.

Studio je pristao na budžet od 12 miliona, ali je budžet na kraju otišao na preko 30, od čega je Kopola iz svog džepa davao ostatak. U tom trenutku je imao ukupno oko 30 miliona duga, ženu, djecu i sve šanse da skroz bankrotira.

Pri kraju je sasvim ostao bez novca, zvao je Džordža Lukasa da mu pošalje iz Sjedinjenih Američkih Država financijsku injekciju na Filipine gdje se snimalo, što je ovaj i uradio i spasio film. Samim tim i Kopolu.

Filipini su posebna priča. Tokom snimanja se sve ovo dogodilo i odložilo snimanje na duže ili kraće vrijeme:

– tajfun je prošao područjem u kojem se nalazila ekipa

– statisti i pola svih helikoptera su morali biti predati filipinskoj vlasti na nekoliko mjeseci za borbu protiv pobunjenika

– prvo je unajmljen Harvi Kajtel za glavnu ulogu, počeo rad, ali je otpušten

– tad je angažovan Martin Šin, pa je doživio seriju srčanih udara i morao pauzirati mjesecima

– već je nadaleko čuvena priča o tome kako Marlon Brando nije smršao za svoju ulogu pukovnika, iako je obećao, nije pročitao knjigu Heart of Darkness na kojoj se film zasniva (iako je obećao), a nije ni naučio svoje rečenice (da, i to je obećao)

– Kopola je imao nervne slomove veći broj puta, čak i pokušaje samoubistva

Sve je to trajalo tri, četiri godine, konstantna agonija iz dana u dan, a onda je došla pretpremijera u Kanu 1979. godine i – mlak prijem. “This is the end, beautiful friend” vjerojatno je pomislio u sebi u tom trenutku Fransis Ford, ali to je bila samo početna reakcija. Poslije nekoliko mjeseci je film prikazan i širom svijeta, doživio je najveće ovacije, nominacije za Oskare (sramotno, ne i osvajanja u glavnim kategorijama), petostruko se isplatio na blagajnama, stekao status remek-djela i to je status koji će zauvijek i očuvati.

Na stranu što je maher režije, tvorac nekih od najboljih filmova svih vremena i jedan čisti umjetnički genije, dobra stvar je što je Fransis Ford Kopola uopšte živ. Kad je Apokalipsu preživio, stvarno mu ni pakao ne bi teško pao.

S. Milivojević / Index.hr.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije