Connect with us

Kultura

NA ADI BOJANI: Odata počast kultnom filmu, Živku Nikoliću i Miri Furlan: Otvorena Ulica “Ljepote poroka”

Published

on

Počast koju EXIT odaje kultnom filmu Živka Nikolića realizovana je u dogovoru sa sinom legendarnog reditelja, Petrom Nikolićem, koji je bio i gost na događaju

Ulica filma “Ljepota poroka” u rizortu FKK Ada Bojana, nudističkom naselju u Ulcinju, otvorena je simbolično na zatvaranju prvog festivala svjesnosti i intimnosti ADA Divine Awakening, a u organizaciji festivala EXIT.

Na mjestu na kojem je sniman kultni film reditelja i scenariste Živka Nikolića postavljena je spomen-ploča na kojoj piše: “Na ovom mjestu 1985. godine sniman je kultni film ‘Ljepota poroka’, reditelja i scenariste Živka Nikolića, s Mirom Furlan u glavnoj ženskoj ulozi”.

“EXIT je, vođen idejom da se obilježi mjesto na kojem je nastao film koji je itekako skrenuo pažnju na položaj žene u društvu, na zatvaranju Ada Divine Awakening festivala, održanog od 15. do 20. septembra, u rizortu FKK Ada Bojana otvorio ulicu “Ljepote poroka” u kojoj je postavljena spomen ploča… Jugoslovenska kinoteka je, u skladu sa svojim ovlašćenjima na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, 28. decembra 2016. godine proglasila sto srpskih igranih filmova (1911-1999) za kulturno dobro od velikog značaja. Na toj listi se nalazi i film ‘Ljepota poroka'”, navodi se u saopštenju službe za medije EXIT festivala. Osnivač Exit-a Dušan Kovačević kazao je da je izuzetno ponosan što su na ovaj način odali počast jednom od najvećih filmova bivše Jugoslavije – “koji na savršen način opisuje suštinu slobodarskog duha Ade Bojane i dodao da će “ADA Divine Awakening postati jedan od najznačajnijih festivala ovog tipa na planeti”.

Počast koju EXIT odaje kultnom filmu Živka Nikolića realizovana je u dogovoru sa sinom legendarnog reditelja, Petrom Nikolićem, koji je bio i gost na događaju.

“Živko se bavio crnogorskim mentalitetom i položajem žene u društvu, htio je da istakne mentalitetski i kulturološki problem Balkana. ‘Ljepota poroka’ je proizvod Živkovog doživljaja svijeta, koji je bio vrlo dubok i promišljen jer objašnjava i neke sile i zakone i ovog prostora, ali i šire gledano, univerzuma”, istakao je Petar Nikolić.

On je dodao i da festival poput ovoga može “pustiti neke zrake koji će se širiti na više strana”.

“Možda će se na festivalu pronaći drugi način za rješavanje istog tog pitanja – koje je univerzalno ljudsko pitanje. Ovo je mjesto na kojem je pojačano djelovanje prirode, osjećaj pripadanja planeti Zemlji, moru, pijesku, vjetru, suncu i zvijezdama. To što Ada ima da pruži ljudima ne može ići mimo kontakta sa sobom i sa drugima, sa prirodom, sa izvornim i najčistijim oblicima našeg bića. Budućnost je u prirodnosti”, zaključio je Petar Nikolić.

Iz EXIT-a ističu da su na ovaj način posredno odali počast i Miri Furlan koja je briljirala u filmu i koja je poznata po svojim stavovima oko položaja žena u društvu, a koje je često javno iznosila.

Ovim festivalom je zaokružena ljetnja festivalska sezona festivalske grupacije EXIT tokom koje su organizovali četiri festivala: EXIT u Srbiji, Sunland u Bugarskoj, Sea Dance i ADA Divine Awakening u Crnoj Gori, a koje je posjetilo oko 225.000 ljudi.

Festival ADA Divine Awakening retreat ukazao je na ključne probleme današnjice, a kao neke od njih navode: sve veću usamljenost, otuđenost, sukobe u suštinskom povezivanju sa sobom i u partnerskim odnosima.

“Tokom šest dana upriličeno je više od 80 radionica koje su tematski obuhvatile polja povećanja intimnosti sa sobom i partnerom, unapređenja seksualnog iskustva, dubljeg povezivanje sa sopstvenim tijelom, balansa ženske i muške energije, joga časove, meditacije uz zalazak sunca, ekstatički ples, koncerte i performanse…”, ističu organizatori i podsjećaju da su na festivalu gostovali neki od najuticajnijih edukatora i izvođača, kao što su Devi Mohan, Ohad Pele, Andrea Paige, Rachel Rickards, Lennart Hening, Buddhi Dana, a muzički program su predvodili svjetski i regionalni izvođači kao što su Božo Vrećo, Aklea Neon, Joshua Swahe, Praful, Tuulia, Zazo.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije