Connect with us

Kultura

“NEMOGUĆA KOLEKCIJA”: Moj djed Pablo Pikaso

Published

on

Djed i baba autorke: Pikaso i Mari Terez

Istoričarka umjetnosti, Dijana Vidmajer Pikaso, unuka slavnog slikara Pabla Pikasa i njegove muze Mari Terez Volter, nedavno je objavila knjigu o svom djedu.

Knjigu je nazvala “Pablo Pikaso: Nemoguća kolekcija” (Pablo Picasso: The Impossible Collection), a u njoj piše o omiljenim djelima španskog umjetnika, vraća čitaoce u njegovu kubističku fazu, piše o slavnoj “Gernici”, njegovim autoportretima, ali i kasnijim djelima.

“Pikaso je vjerovatno najpoznatiji, i možda najplodniji umetnik 20. veka, a naše znanje o njemu još uvijek je ograničeno. U ovoj knjizi željela sam da ispričam ličnu istoriju moga djeda, ali i da otkrijem istoriju iza djela. Bio je to veoma težak zadatak, zbog čega je naslov “Nemoguća kolekcija” sasvim odgovarajući “, izjavila je Dijana Vidmajer Pikaso, prenosi sajt “Arhitekčural dajdžest”.

Španskog slikara opisivali su kao genija, neizmjernog talenta, ali i tiranina, naročito spram žena. Bio je ne ženskaroš, već opsjednut damama i gotovo svaka sa kojom je bio, a imao je mnogo ljubavnih afera, završila bi na platnu, crtežu…

Jedan od najuticajnijih umjetnika 20. vijeka, koliko je bio posvećen radu, toliko je bio odan “traganju” za ženama. Otac kubizma imao je dva braka i stotine ljubavnica. Iako su žene, uglavnom, ničice padale pred njim kada se “upoznate” sa njegovim načinom zavođenja i nije vam baš jasno zašto… Naime, ženama koje su ga privlačile darovao bi zlatnu figuru malog muškarca sa velikim falusom…

A tu je i njegova izjava:

“Za mene postoje samo dvije vrste žena – boginje i otirači”.

Bio je oženjen ruskom balerinom Oglom Kohlovom, sa kojom je dobio sina, a život je okončao uz drugu suprugu Žaklin Rok. Naravno, obje je varao, ali jedna od ljubavnica – ne računajući Doru Mar –  bila je naročito bitna u njegovom životu, Dijanina baka Mari Terez Volter.

Prelijepa plavuša bila je maloletna kada ga je upoznala, dok je njemu bilo 46 godina, zbog čega su krili aferu.

Uz Žaklin, Mari je bila najduža veza u njegovom životu i prava muza. Sa njom je 1935. godine dobio i vanbračnu ćerku Maju Vidmajer Pikaso. Iako će se život Pikasove muze završiti tragedijom, jer se 1977. godine objesila, danas se njena statua nalazi na slikarevom grobu.

I upravo je portret ove dame “Femme Nue Couchee au Collier (Marie-Thérèse)” prodat prije nekoliko dana na aukciji u londonskom Kristiju za 20 miliona dolara.

Iako se uz Pikasove slike obično vezuje “termin” remek-djelo, umjetnikova unuka željela je da u ovoj raskošnoj i skupocjenoj knjizi (košta gotovo 900 dolara) detaljnije predstavi sve vidove njegovog izraza, kao i eksperimente koje je činio sa različitim materijalima i tehnikama. U knjigu je uvrstila crno bijele fotografije iz Pikasovog privatnog života, od onih kako pozira sa bliskim prijateljima u Parizu 1916. godine, do umjetnika na delu – kako slika u svom studiju u Kanu koji je nazvao “Vila la Kalifornija” 1957. godine.

Tu su i autoportreti iz potpuno različitih perioda, jedan iz 1907, drugi iz 1972, ali i skulptura od metala “Lobanja”. Uvrstila je i neizbježne slike koje su i prva asocijacija na Pikasa: “Gospođice iz Avinjona”, “Gernika”, “Žene iz Alžira”…

Iako danas smatra da je čitav opus njenog djeda jedno remek-djelo, dugo je pokušavala da izbjegne bilo kakvu povezanost sa slavnim pretkom. Tek kada je okončala studije istorije slikarstva, željeći da postane aukcionar, shvatila je koliko je blago ostavio za sobom:

U knjizi čitaocima nudi uvid u slikarev život, a svako od izabranih dela zapravo je, kako je objasnila, neka vrsta umetnikovog dnevnika.

Istoričarka umjetnosti i potomak velikana slikarstva pojašnjava da Pikasovi portreti daju naznaku njegovog privatnog života:

“Ono što danas znamo o Mari Terez jeste ono što nam je on ostavio kroz svoju umjetnost. To je bujna dokumentacija njegove slučajne ljubavi, koja je sada u panteonu istorije umjetnosti. Svoje modele oduvijek je uzdizao u neki vid boginja sopstvene mitologije”, riječi su slikareve unuke, koja se, umjesto zaključka, prisetila ovih reči:

“Čuveni arhitekta Frenk Geri mi je jednom rekao kako svi živimo na “Planeti Pikaso”. I u pravu je. Pikasov uticaj je svuda!”

izvor: Nova S

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije