Connect with us

Kultura

NOVI HIT: Orhan Pamuk objavio roman o kugi u doba korone

Published

on

Pamuk

Orhan Pamuk objavio je roman “Noći kuge” o pandemiji s početka 20. vijeka, a izlazak njegove nove knjige koincidira sa pandemijom koronavirusa. Nobelovac kaže da je roman pisao posljednje četiri godine i da je zapanjen sličnostima, a da su ga izdavači požurivali da ga završi.

“Pripremao sam se i razmišljao o ovom romanu 40 godina i pisao ga duže od četiri godine”, kazao je Pamuk u intervjuu uticajnom turskom dnevniku”Hurijet”. Na pitanje kako se osjeća zbog toga što izlazak njegovog romana koincidira sa pandemijom koronavirusa, pisac kaže da je “zaprepašćen”.

“Priča iz romana vezana je za svijet za koji sam mislio da neće ljude zanimati. Ali iznenada, sa pandemijom koronavirusa, ljudi su počeli da žive sve to iz prve ruke, to o čemu sam ja pisao u romanu. Ispalo je kao da se nešto što ste radili u potaji iznenada pojavilo”, rekao je pisac, a prenosi list.

Roman “Noći kuge” smješten je u 1901. godinu i prati priče o otomanskom guverneru, ljekaru i majoru koji se bore protiv epidemije kuge na fiktivnom ostrvu Minger.

“Kada je počela pandemija (2020), bio sam u Americi gdje sam držao predavanja. Doletio sam u Tursku. Kada sam saznao za prve priče o koronavirusu u Istanbulu, pomislio sam kako su one nalik onima u mom romanu”, ispričao je Pamuk.

Napisao je tada članak za “Njujork tajms”, gdje je naveo da posljednje četiri godine piše knjigu o pandemiji.
“Kada je taj članak objavljen, iz izdavačkih kuće iz više od 50 zemalja zvali su me i požurivali su me da završim knjigu što je moguće prije”, kaže nobelovac.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije