Connect with us

Kultura

OTVARANJE SJUTRA: Počinje 74. Filmski festival u Kanu

Published

on

U Kanu sjutra počinje 74. Međunarodni festival, a za Zlatnu palmu godine se takmiče 24 filma, među kojima ostvarenja Italijana Nanija Moretija Amerikanca Šona Pena , Rusa Kirila Serebrenikova i Francuza Žaka Odijara, saopštili su organizatori.

Na spisku se nalaze i filmovi „Anette“ Leosa Karaksa koji će biti prikazan na otvaranju festivala, kao i „French Dispatch“ američkog reditelja Vesa Andersona  i „Benedetta“, holandskog režisera Pol Verhovena .

U trci za Zlatnu palmu biće četiri filma čiji su autori rediteljke.

Van takmičenja će biti prikazan film „De son vivant“ (Za života), francuske rediteljke Emanuel Berko ,sa slavnom Katrin Denev  u glavnoj ulozi.

Tokom festivala, koji traje do 17. jula, biće prikazano više od 60 filmova.

Američki reditelj Spajk Li  biće predsednik žirija, a većinu članova žirija, sa pet kontinenata, čine žene.

Američka glumica i rediteljka Džodi Foster  će primiti počasnu Zlatnu palmu. Ta glumica koja je osvojila dva Oskara, biće počasni gost ceremonije otvaranja festivala.

Ruskom reditelju Kirilu Serebrenikovu zabranjeno je napuštanje ruske teritorije i zbog toga neće moći da prisustvuje čuvenom festivalu. Reditelj (51) osudjen je u junu 2020. godine na tri godine uslovnog zatvora i novčanu kaznu u aferi pronevjere državnog novca.

Prestižna Zlatna palma, do samog uručenja, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji i u najvećoj tajnosti se predaje žiriju koji je donio odluku o dobitniku.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije