Connect with us

Kultura

POSLJEDICE KORONE: Abdulah Sidran bori se za život, u indukovanoj je komi i na respiratoru

Published

on

Sidran (FOTO: historija.ba)

Ljekari u sarajevskoj Opšoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” bore se za život uglednog književnika i scenariste Abdulaha Sidrana (77). Sidran je zaražen koronavirusom, u indukovanoj je komi i nalazi se na respiratoru.

Književnik ima i drugih zdravstvenih problema koji ne idu u prilog njegovoj trenutnoj zdravstvenoj situaciji, piše Slobodna Dalmacija.

Riječ je o jednom od najistaknutijih bosanskohercegovačkih umetnika koji su se proslavili i u književnosti i na filmu.

Autor je scenarija nagrađivanih filmova “Sjećaš li se Dolly Bell?”, “Otac na službenom putu” i “Kuduz”.

Sidran je rođen 1944. godine u Sarajevu.

Za svoje pjesničke knjige nagrađivan je najznačajnijim priznanjima. U ratu objavljena, knjiga poezije “Sarajevski tabut” nagrađena je “Nagradom slobode”, PEN-centra Francuske. Izbori iz njegove poezije prevođeni su na njemački, francuski, italijanski…

Član je Akademije nauke i umjetnosti BiH.

Sidran je vrlo aktivan i na društvenim mrežama, pa je tako samo prije tri dana napisao:

Nurija veli: “Ako dvojicu mudrih upitate šta jedan o drugome misle, dobit ćete isti odgovor: “Mnogo sam od njega naučio.”

Izdao je i knjigu “A Nurija veli” koja je, kako je sam naveo, izbor iz njegova “fejsbučarenja” posljednjih godinu-dvije dana i nju nije moguće žanrovski odrediti.

“U klasičnom smislu, to je najbliže tradiciji spisateljskog Dnevnika… Zapisi o svakodnevnici, onako kako teku naši dani, i kako ih doživljava jedan pjesnik i povremeni komentator društvenih zbivanja. Ja sam na FB kreirao lik narodnog filozofa Nurije, koje sam ime namerno odabrao kao počast onome Nuriji što je, pod četničkim snajperima džogirao kroz Sarajevo 92-95. Neka domaća kombinacija Don Kihota i Sanča Panse… “, rekao je Sidran u intervjuu za Azru.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije