Connect with us

Kultura

POVODOM 140 GODINA NARODNE BIBLIOTEKE “RADOSAV LJUMOVIĆ”: Otvorena izložba fotografija stare Podgorice

Published

on

Povodom obilježavanja 140 godina postojanja Narodne biblioteke “Radosav Ljumović”, u toj ustanovi otvorena je izložba fotografije stare Podgorice, među kojima najstarija datira iz 1838. Godine, na kojoj se vidi Sahat kula.

Na izložbi je napravljena selekcija fotografija Podgorice u posljednjih 140 godina. Namjera je da se ovom izložbom očuvaju uspomene na nekadašnji izgled grada.

“U okviru naše zbirke od više desetina fotografija, vidi se prostor današnjeg glavnog grada u rasponu od male varošice do današnjeg grada sa više stotina hiljada stanovnika koji ima evropske obrise”, kaže Nebojša Burzanović, direktor Narodne biblioteke.

Veliki broj fotografija, nastao je između dva svjetska rata, kada su u bombardovanjima porušene brojne građevine iz tog vremena. Sigurno je da će fotografije izazvati nostalgičnost starije populacije.

“Podgorica i Crna Gora brzo zaboravljaju, a ono što je osnovna dužnosti naše ustanove jeste da otrgnemo od zaborava sve ono što ovaj grad čini onim što jeste. To radimo na klasičan način, putem knjige, izdavačke produkcije, i svih onih dešavanja koja su konvencionalnog tipa”, kaže Burzanović.

Izložba će ostati otvorena, a iz Narodne biblioteke pozivaju građane da sudjeluju i pomognu da se očuvaju sjećanja na nekadašnji izgled Podgorice, tako što će ustupiti svoj privatni materijal kako bi bio obrađen putem kompjuterske reanimacije.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije