Connect with us

Kultura

PREMINUO BOŽIDAR NIKOLIĆ: Reditelj „Balkanskog špijuna“ i „Tri karte za Holivud“

Published

on

Jedan od najpoznatijih domaćih direktora fotografije i reditelja Božidar Bota Nikolić preminuo je u 80. godini.

Kao reditelj je radio na kultnim ostvarenjima poput „Balkanskog špijuna“, „Tri karte za Holivud“, „U ime oca i sina“, a zanimljivo je da je Nikolić bio taj koji je dao prvu glavnu ulogu Bredu Pitu u filmu „Tamna strana Sunca“, piše RTS. Film je snimljen kao američka koprodukcija sa SFRJ i Kanadom, a pored Pita našli su se Šeril Polak, Gal Bojd, Milena Dravić, Sonja Savić…

Nikolić je rođen u Nikšiću 1942. godine, a zanat u kinematografiji ispekao je tokom 1960-ih i 1970-ih godina kao televizijski kamerman Radio-televizije Beograd.

Kao direktor fotografije sarađivao je sa rediteljima poput Lordana Zafranovića, Živka Nikolića, Vatroslava Mimice, Milana Jelića, Vlaste Radovanovića i Miše Radivojevića.

Režirao je neka od kultnih ostarenja poput „Balkanskog špijuna“ (zajedno sa Dušanom Kovačevićem), „Tri karte za Holivud“, „Balkanska braća“, „U ime oca i sina“.

Nikolić je svojevremeno rekao da je, iako se na kastingu za ulogu u „Tamnoj strani Sunca“ pojavilo 400 glumaca, bez dileme odabrao Pita, koji mu je kasnije priznao da mu je ta uloga promenila život, piše RTS.

Za svoj snimateljski rad nagrađen je sa dvije Zlatne arene u Puli – prvo za film „Beštije“ (1978), a onda i za „Život je lep“ (1985).

Zlatnu arenu za režiju podijelio je sa Dušanom Kovačevićem za „Balkanskog špijuna“.

Na Sofestu 2016. godine nagrađen je sa statuetom Sloboda, za doprinos filmskoj umjetnosti za kameru.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije