Connect with us

Kultura

PROTEST: Vlada da razriješi Mandarić-Božović i smijeni Bratić zbog brojnih nepočinstava

Published

on

Grupa kulturnih djelatnika i građana Crne Gore okupila se danas ispred zgrade Vlade kako bi izrazili protest povodom imenovanja u institucijama kulture i drugim državnim resorima, ali i – opštoj diskriminaciji dijela građana Crne Gore.

Oni su između ostalog zatražili od Vlade Crne Gore da smijeni ministarku prosvjete, nauke, kulture i sporta – Vesnu Bratić, kao i da razriješi novoimenovanu direktorku Filmskog centra koja, kako napominju, nema državljanstvo Crne Gore.

Protestu između ostalih prisustvuju glumica Ivana Mrvaljević, reditelj Danilo Marunović, predsjednica udruženja glumaca Andjela Radović, Goran Radunovič Popaj iz TBOK, Zoja Đurović a tu je i producent Ivan Đurović.

Glumac Zoran Vujović u ime okupljenih pročitao je proglas, rekavši da su danas počeli da se okupljaju i da će to činiti iz nedjelje u nedjelju.

Proglas kulturnih djelatnika prenosimo integralno:

“Ono sto želimo da naglasimo na početku ovog proglasa jeste da se nismo okupili da branimo nijednu fotelju niti partijsko – klanovsko – drugarsko zapošljavanje bivše vlasti. Naprotiv, takvih nam je preko glave. Promjenom vlasti smo očekivali promjenu sistema bezvrijednosti. Umjesto toga dobili smo rvenšističko – osvetnički – jednovjerski resor. Zato smo se okupili da mirnim skupom izrazimo nezadovoljstvo, neslaganje i protest.

Otvorene i očigledne diskriminacije ministarke Bratić prema građanima koji su po nacionalosti Crnogorci.

Otvorene i očigledne vjerske diskriminacije od strane ministarke Bratić prema svim građanima Crne Gore koji ne pripadaju vjerskoj zajednici kojoj pripada ona, tačnije SPC.

Protiv njenog otvorenog animoziteta prema svemu crnogorskom. Smatrajući da je svaki građanin koji se osjeća kao Crnogorac pripadnik određene političke partije prema kojoj ona iskazuje gađenje.

Protiv otvorenog i beskrupuloznog revanšizma prema svima onima za koje ona sumnja ili naslućuje, možda čak i nekim nadmoćima utvrđuje da su pripadali bivšem režimu. Ne gledajući pri tom da li među tim ljudima ima nekih koji su svojim umjetničkim ili bilo kojim drugim načinom doprinjeli afirmaciji resora kulture, koji ona pokriva.

Protiv nepotostičkog, partijskog i klanovskog zapošljavanja, iliti uhljebljavanja kadrova kojima je ključna referenca veza sa svešteništvom SPC, učešće na litijama, pripadnost određenim nacionalnim partijama ili prosta lična simpatija ministarke.

Protiv svakog vida diskriminacije, stručnosti i referenci u svim resorima, sa posebnim akcentom na resor kulture.

Protiv bahatosti, svojeglavosti, nepristupačnosti i egoizma ministarke Bratić.

Protiv prijetnji, uvreda, ispoljavanja mržnje i lažnih etiketiranja kojima je ministarka Bratić sklona, kad su u pitanju stvaraoci i kulturni djelatnici u Crnoj Gori, a prema kojima ona lično gaji antipatije i za koje sebi daje pravo, da kao neka Božica iliti apostolka koja ima odobrenje od vrhovnog poglavara, sama po svom nekompetentnom nahodnenju manje vrijednuje umjetničke i druge reference naspram preporuka SPC i nekih partija vlasti.

Protiv kadrovskih rješenja koji pripadaju korpusu ljudi koji ne priznaju Crnogorce kao naciju, ne priznaju crnogorski jezik, ne priznaju vjerske slobode i diskrimantorski se odnose prema svemu tome.

Ono što zahtjevamo ovim protestom jeste da Vlada Crne Gore smijeni ministarku Vesnu Bratić. Zbog svih njenih nabrojanih nepočinstava. Da Vlada razriješi direktorku Filmskog centra koja nema državljanstvo Crne Gore, za koju znamo koje njene reference su igrale ključnu ulogu u dobijanju funkcije i koja je pripadnica ideološki neonacističke partije, koja otvoreno negira sve ono gorepomenuto vezano za identitetska pitanja Crnogoraca.

Neko ko ne poštuje državu u kojoj pretenduje da je vlast, negira postojanje polovine njenih građana, ne priznaje jezik zemlje i njene Ustavne simbole, ko smatra da pola građana ne treba da ima svoja vjerska prava, ne zaslužuje da na bilo koji način bude angažovan u resoru koji se između ostalog bavi tim pitanjima.

Neko ko gaji prezir prema onome što Crna Gora jeste – multikulturalna i multinacionalna sekularna država sa svojim jasnim Ustavnim odredbama i jednakim pravima za sve njene građane”

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije