Connect with us

Kultura

RADOJIČIĆ NA PROMOCIJI: “Mržnja se ne rađa, već proizvodi”

Published

on

Nova knjiga "Smrt je uvijek u modi" bavi se pohodom na Dubrovnik 1991. godine: Sa promocije (Foto: CG News)

Promocija knjige “Smrt je uvijek u modi”, autora Mihaila Radojičića, održana je sinoć u JU Narodna biblioteka i čitaonica Njegoš na Cetinju.

Ljubitelji pisane riječi tako su imali priliku da čuju šta o knjizi kaže njen autor Mihailo Radojičić, slikar Dimitrije Popović i književnik Borislav Cimeša.

Nova knjiga “Smrt je uvijek u modi” bavi se pohodom na Dubrovnik 1991. godine, ali ne kroz istorijsku prizmu, nego kao porodični roman.

Riječ je o jednoj hrabro napisanoj knjizi koja govori o dramatičnom sukobu koji se nije smio desiti, kaže slikar Dimitrije Popović.

“Rađena je kao štivo koje kroz ličnu dramu govori o tom vremenu. Na psihološki način su nijansirani likovi što je uvjerljivo i daje dragocjeno svjedočanstvo koje ima tu vrijednost da upozori kako se slične stvari nebi ponovile”, rekao je Popović.

Sa promocije knjige (Foto: CG News)Sa promocije knjige (Foto: CG News)

Autor knjige kaže da knjiga govori o našoj dubrovačkoj sramoti te da je naslov knjige ironično ciničan, ali da na žalost smrt jeste u modi.

“Mržnja se nikad ne rađa, mržnja se uvijek proizvodi. Ja želim ovom knjigom da apelujem da se mržnja nikad ne prizvede na prostoru Crne Gore. Mi smo uvijek branili svoje I nikada nijesmo otimali tuđe”, kaže Radojičić.

Književnik Borislav Cimeša istakao je da je ovim romanom, koji je prava antička drama, autor doveo u sukob oca i sina i na taj način objasnio podjele u crnogorskom društvenom biću.

“Knjiga objašnjava genogramski i psihogramski sve naše vrline i mane i daje veliku nadu za naše bolje sjutra kroz trijumf sina nad vlastitim ocem u dubokim idejnim, ideološkim, političkim i drugim sukobima”, zaključuje Cimeša.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije