Connect with us

Kultura

SMIJENJENA ANASTAZIJA MIRANOVIĆ: Živko Radović novi direktor Narodnog muzeja

Published

on

Konzervator Živko Radović imenovan je za novog direktora Narodnog muzeja Crne Gore.

To se navodi u rješenju o imenovanju koje je potpisao premijer Zdravko Krivokapić, a koje je zavedeno u Službenom listu.

Takođe, Krivokapić je potpisao i rješenje o razrješenju dosadašnje direktorice te ustanove Anastazije Miranović, kojoj je mandat trebalo da istekne na proljeće naredne godine.

U jučerašnjem kratkom telefonskom razgovoru sa novinarem Pobjede, Živko Radović nije želio ni da potvrdi ni da demantuje da će biti novi direktor Narodnog muzeja.

– Ništa zvanično nije bilo, tako da ne bih mogao da vam pričam o tome. Niko zvanično sa mnom nije razgovarao – kazao je Radović.

Na pitanje da li bi prihvatio da bude direktor, Radović je odgovorio: „To je pitanje bih li ili ne bih. Za sad stvarno ništa ne znam. Za sad je, kako se kaže, to ‘o štapu’. Vjerujem da oni imaju prečih poslova“.

Radović je rođen 1962. godine u Mojkovcu. Diplomirao je 1986. na Kulturološkom fakultetu na Cetinju. Kao student, bio je član ekipa za konzervaciju Pećke patrijaršije, Sabornog hrama u Kraljevu, manastira Ravanica, Ljubostinja, Vraćevšnica, Studenica, Gradiše i riznice SPC u Dubrovniku…

Od 1988. do 2000. bio je zaposlen kao konzervator u Republičkom zavodu za zaštitu spomenika Kulture na Cetinju, a sada je konzervator u JU Muzeji i galerije Podgorice. Njegova uža specijalnost su konzervacija živopisa, ikonostasa i relikvijara.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije