Povežite se sa nama

Kultura

U CNP-u: Premijera predstave “The effect” Danila Marunovića 9. juna

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Premijera nove predstave reditelja Danila Marunovića “The Effect” po savremenom tekstu britanske spisateljice Lusi Prebl zakazana je za 9. jun u 20 sati na velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta, a repriza sledeće večeri.

Riječ je o tekstu za koju je Prebl dobila nagradu Toni, koja se dodjeljuje za najveća dostignuća u pozorištu. Kako je Marunović istakao, predstava “The effect” je provokativna drama koja je trenutno među top 10. svjetskih dramaturških ostvarenja.

“Komad ima snažan multimedijalni karakter i biće veliko osvježenje za teatarsku publiku u Crnoj Gori. Tekst je uronjen u etičke dileme farmaceutske epohe u kojoj živimo. Postavlja pitanje da li imamo pravo na prečicu do sreće uz upotrebu raznih antidepresiva ili nam to stanje govori o tome da trebamo nešto promjeniti u svom životu. Glavni likovi priče su podvrgnuti probnom ispitivanju nove tablete protiv depresije i tokom tog procesa oni se zaljubljuju jedno u drugo… Predstava obiluje jednom vrstom eksplicitnosti, ima i šokantnih detalja, brutalno zanimljivih preokreta… Najveća vrijednost ovog komada je to što gledalac može osjetiti da nije usamljen u svojim razmišljanjima o sreći i putu do nje”, rekao je Marunović gostujući u emisiji “Scena” na Gradskom radiju.

U predstavi igraju: Marta Ćeranić, Dušan Kovačević, Andrea Mugoša i Jovan Dabović.

Reditelj Marunović sa glumačkom ekipom

Tekst Lusi Prebl je ovom prilikom prvi put preveden na naš jezik, pa će podgorička premijera ujedno biti prvo regionalno izvođenje ove predstave. Za Marunovića to je bio najzahtjevnji stvaralački proces do sada.

“Tekst je prevela naša spisateljica i prevoditeljka Slavica Perović, koja trenutno promoviše svoj roman “Beton bluz”, a ranije je prevodila kultne svjetske romane među kojima je i “Paklena pomorandža”. Urađene su krupne i radikalne intervencije teksta u samoj pripremi kako bi ga prilagodili lokalnim odrednicama i podgoričkom slengu, pa je čitav proces potrajao duže nego obično. Posebno mi je važno što će premijera biti organizovana u standardnom večernjem terminu od 20 sati uz veći broj posjetilaca, nego što je to bilo dozvoljeno kada smo u martu počeli sa probama. Nadam se da je to početak vraćanja normalnosti u pozorišni život”, kazao je Marunović.

Detalj sa čitaćih proba

Saradnici na predstavi su dramaturg Stefan Bošković, scenografkinja Vana Prelević, kostimografkinja Tijana Todorović, dizajner zvuka Mladen Nikčević, a video rad potpisuje Radovan Vukasović.

Kao i u njegovim ranijim projektima, i za ovu predstavu Marunović je odabrao muziku “kao veoma važan element komunikacije sa publikom”.

Danilo Marunović

“S obzirom na to da dramaturgiju čini mnoštvo scena, bilo je potrebno sve povezati u jednom odgovarajućem ritmu, tako da sam se trudio da muzika stilski bude različita, ali da se publika može emotivno povezati sa “soundtrakom”. Smatram da reditelj treba sam da odabira muziku, jer je u pitanju veoma ličan rukopis. Kolorit rediteljevih emocija prelazi na glumce i scensku radnju, zato i najbolje režije dolaze iz zone apsolutne privatnosti reditelja” ističe Marunović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije