Connect with us

Kultura

U 65. GODINI: Preminula jugoslovenska glumica Mira Furlan

Published

on

Čuvena jugoslovenska glumica Mira Furlan preminula je u 66. godini, objavljeno je na njenom zvaničnom sajtu. Uzrok smrti još nije poznat.

Mira Furlan rođena je 7. septembra 1955. godine u Zagrebu. Najprije je bila istaknuta glumica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, da bi osamdesetih godina prošlog vijeka postala jedna od najprepoznatljivijih i najautentičnijih jugoslavenskih filmskih glumica.

Igrala je u brojnim jugoslovenskim filmovima, kao što je ‘Kiklop’ (1982.) Antuna Vrdoljaka, ‘U raljama života’ (1984.) i ‘Za sreću je potrebno troje’ (1986.) Rajka Grlića, a kod nas će biti upamćena po ulozi u kultnom filmu Živka Nikolića – “Ljepota poroka”.

Početkom raspada Jugoslavije Furlan odlazi u Sjedinjene Američke Države, gdje je nastavila ostvarivati zapažene uloge. Tamo je, između ostalog, glumila u poznatim TV serijama Vavilon 5 i Izgubljeni.

Kreator serije Vavilon 5 u kojoj je igrala, oprostio se od nje na društvenim mrežama. On je rekao da je već neko vreme imala probleme sa zdravljem.

“Ovo je noć velike tuge, naša prijateljica i saputnica otišla je putem na kom je više ne možemo uhvatiti. Ali kao i sa svim drugim, stići ćemo je jednom i verujem da će imati mnogo priča za nas tada i da će još mnogo važnih uloga podeliti sa univerzumom”; napisao je Mihael Strazinski.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije