Connect with us

Vijesti

MIRANOVIĆ: Suština moje smjene je izmještanje Filermose i Mauzoleja

Published

on

Svaki dan nakon 30. avgusta 2020. bio je svojevrstan bonus u radnom angažmanu u Narodnom muzeju Crne Gore, kazala je, između ostalog, u intervjuu za Dnevne novine Anastazija Miranović, koj u je Vlada Crne Gore 10. septembra smijenila sa čelnog mjesta te ustanove i na tu funkciju imenovala Živka Radovića.

Miranović negira tvrdnje iz Rješenja o njenom razrješenju gdje se navodi da “kulturno blago Crne Gore, od posebnog nacionalnog značaja, relikvija pod nazivom ‘Filermosa’, nije na propisan način smještena i zaštićena, čime su prekršene odredbe Zakonao kulturi i Zakona o muzejskoj djelatnosti.”

Ona podsjeća da je Ikona Bogorodice Filermose od 2002. godine izložena u posebno projektovanom i izgrađenom prostoru tzv. Plavoj kapeli, u sklopu Umjetničkog muzeja na Cetinju. Miranović ističe da ne vidi gdje bi to mogli biti bolji uslovi za zaštitu, očuvanje i prezentaciju Filermose.

Kako komentarišete Vaše razrješenje sa funkcije direktorke Narodnog muzeja Crne Gore? Da li je urađeno u skladu sa zakonom ili je riječ o politički motivisanoj smjeni?

Miranović: Očigledno, moje razrješenje sa funkcije direktorke NMCG je politički motivisano. U tom kontekstu sam ga očekivala i mnogo ranije. Zapravo, s aspekta aktuelne politike svaki dan nakon 30. avgusta 2020. bio je svojevrsan bonus u mom radnom angažmanu u NMCG. Nije jednostavno raditi i planirati radne aktivnosti, a biti svjestan činjenice da već sjutradan može da stigne Rješenje o razrješenju. Uvjerena da sam radila sve u skladu sa odgovarajućim zakonima moje razrješenje dobiće adekvatan epilog kod nadležnog suda.

U vašem razrješenju se, pored ostalog, kao razlog smjene navodi način čuvanja Ikone Bogorodice Filermose u NMCG. Smatrate li da je način na koji se Filermosa čuva u muzeju zadovoljavajući i da liga uopšte treba razmatrati?

Miranović: Ikona Bogorodice Filermose je zakonom zaštićena kao pokretno kulturno dobro od nacionalnog značaja i to je prvo dobro koje je zaštićeno na taj na čin za moga mandata kao direk torke Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Vaša smjena nije jedina u oblasti kulture, nedavno smo imali burne reakcije i povodom novih imenovanja u institucijama kulture. Kako komentarišete te promjene?

Miranović: Promjene su konstanta vremena u kojem živimo i na njih se navikavamo kao na nužnost. Ono što zabrinjava je kada one nastaju nasilno i/ili bez adekvatnih razloga. Ova i ovakve smjene očigledno govore da aktuelna Vlada nije ozbiljno, odgovorno i profesionalno razmatrala postavljenje novog direktora NMCG, jer da jeste ne bi se moglo desiti da osoba koju su postavili nije ni preuzela Rješenje o postavljenju, a kamoli započela svoj rad na funkciji direktora NMCG što samo po sebi govori o njegovoj ozbiljnosti i odgovornosti spram institucije kojom bi trebalo da rukovodi.

Što je sa javnim konkursima i činjenicom da se na rukovodeća mjesta u institucijama od državnog značaja ne mogu dovoditi ljudi bez neophodnih referenci, koji pored profesionalnog, stručnog imaju i neophodna menadžerska iskustva? Nažalost, epilog je poražavajući i na opštu štetu sa dugoročnim posljedicama po društvo i državu, a ja ću svoja prava obezbijediti i satisfakovati na sudu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije