Connect with us

Kultura

VUKAJLOVIĆ ZA LUČU: Međunarodni dan muzeja otvara vrata mog ateljea za posjetioce

Published

on

Povodom Međunarodnog dana muzeja (18.maja) vrata ateljea umjetnice Ivone Vukajlović biće otvorena za sve posjetioce u periodu od 13-22h, gdje se između ostalog nalaze njeni crteži, slike i ikone.

Vukajlović pruža širok spektar tehnika, od olovke do jajčanog pigmenta. Njene crte, linije, pišu se po papiru, platnu, drvetu i koži.

„Vjerujem da će posjetiocima biti interesantan spektar različitih tehnika slika i ikonopisa koje će imati priliku da vide u ateljeu“, poručuje Vukajlović.

Do sada sam imala tri samostalne izložbe ističe Vukajlović, dodajući da papir na kojem radi izrađuje sama kako bi svojim radovima prilagodila teksturu.

„Papir izrađujem od recikliranog materijala kako bi stavila akcenat na grubu teksturu za potrebe radova. Dok ikonopis obrađujem na glatkoj površini obrađenog drveta“, objašnjava Vukajlović.

Istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov ikonopis ove umjetnice opisao je kao imaginaciju u kojoj provejava jasno uočljiva ekspresivna nota , u odredjenim periodima evidentna u srednjovjekovnom i postvizantijskom ikonopisu.

„Čini se da je Ivona, slikajući svete likove, uspostavila prefinjenu ravnotežu u kojoj je relikvijarni karakter ikone potenciran notom originalnosti čime su ostvarena dva važna cilja – primarni koji obezbjedjuje čisto sakralni status i, ne tako zanemarljivo, zadovoljenje sopstvenog kreativnog nagona. Naravno, prostora za dalje ikonopisno usavršavanje Ivone svakako ima i u tom pogledu, s obzirom na već ispoljen kvalitetan slikarski nivo, treba joj posvetiti zasluženu podršku i pažnju“

Od ikonopisa do tatu majstora

Tetoviranje i ikonopis se klasifikuju kao najstariji zanati objašnjava Vukajlović, dodajući da je najteže raditi na živim modelima.

„Tipovi kože su različiti i bukvalno se radi bez greške. Ne postoje male greške, ili si pogriješio ili nisi“, zaključuje Vukajlović.

O radu Ivone Vukajlović pisao je glumac Slobodan Marunović:

„Svaki pravi umjetnik je posvećenik svoje kreacije i sa nekom čudesnom religioznošću pristupa stvaranju svog djela. Jedna od takvih je i slikarka Ivona Vukajlović,koja svojim posebnim darom i specifičnim okom,svojom nasmijanom i melanholičnom prirodom posmatra svijet,naslucuje i traga za onim suštinskim,prevashodno duhovnim vrijednostima života i postojanja“

Atelje umjetnice Ivone Vukajlović biće otvoren za sve posjetioce 18. maja u periodu od 13-22h, na adresi Rista Dragojevića (vojna zgrada) Blok IX.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije